Françoise Dorléac

În lumea de astăzi, Françoise Dorléac a devenit un subiect recurent și extrem de important în societate. De la origini și până în prezent, Françoise Dorléac a avut un impact semnificativ asupra vieții oamenilor, generând dezbateri, provocări și oportunități. De-a lungul istoriei, Françoise Dorléac a fost obiect de studiu, reflecție și analiză de către experți din diverse domenii, care și-au contribuit cu viziunea și cunoștințele pe această temă. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Françoise Dorléac, de la impactul său asupra culturii până la influența sa asupra economiei globale, cu scopul de a înțelege relevanța sa astăzi și proiecția sa în viitor.

Françoise Dorléac
Date personale
Nume la naștereFrançoise Paulette Louise Dorléac Modificați la Wikidata
Născută[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Paris, Île-de-France, Franța[6] Modificați la Wikidata
Decedată (25 de ani)[1][5][7][8][9] Modificați la Wikidata
Villeneuve-Loubet, Provence-Côte d'Azur-Corse⁠(d), Franța[6][10] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăSeine-Port[11] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluimoarte accidentală (accident rutier[11]) Modificați la Wikidata
PărințiMaurice Dorléac][11]
Renée Simonot Modificați la Wikidata
Frați și suroriCatherine Deneuve[11]
Sylvie Dorléac
Danielle Clariond] Modificați la Wikidata
CetățenieFranţa Franța
Ocupațieactriță de film
actriță de teatru
model
Limbi vorbitelimba franceză[12] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materConservatoire national supérieur d'art dramatique
Prezență online
Dorléac și Truffaut în Israel

Françoise Dorléac (n. , Paris, Île-de-France, Franța – d. , Villeneuve-Loubet, Provence-Côte d'Azur-Corse⁠(d), Franța) a fost o actriță franceză de teatru și film, sora mai mare a lui Catherine Deneuve. În scurta sa carieră a jucat în 16 filme (thrillere, filme de aventură, dar și comedii) și a devenit în acea vreme, una dintre cele mai populare actrițe tinere ale filmului francez.

Biografie

Dorléac a studiat dansul clasic, a luat mai târziu lecții de actorie cu Raymond Girard[13] și a lucrat la Teatrul din Paris, unde în curând a sărbătorit o scenă cu rolul lui Gigi din piesa omonimă. Cu scurtmetrajul Mensonges a debutat în cinematografie în 1957 iar în Lupii la stȃnă a avut pentru prima dată un mic rol într-un film de lung metraj. În 1961 i s-a acordat primul rol principal în La gamberge, alături de Jean-Pierre Cassel, cu care a jucat din nou în același an în filmul Arsène Lupin contra Arsène Lupin.

A devenit celebră în 1963, cu două filme prin rolurile principale foarte diferite: stewardesa Nicole în drama lui François Truffaut Pielea catifelată și capricioasa Agnès din filmul lui Philippe de Broca Omul din Rio, alături de co-starul Jean-Paul Belmondo. Roman Polanski a distribuit-o în rolul Teresei din Cul-de-sac în 1966. Unul dintre cele mai reușite succese ale sale a fost ca Solange Garnier în Domnișoarele din Rochefort, în cadrul căreia ea și Catherine Deneuve au jucat roluri de surori gemene. Acesta a fost penultimul film al lui Dorléac. La 25 de ani, a murit pe drumul către aeroportul din Nisa, când mașina ei de închiriat s-a răsturnat la ieșirea de pe autostrada Villeneuve-Loubet și a luat foc, iar ușile blocându-se, nu a mai reușit să iasă.

Filmografie

Note

  1. ^ a b „Françoise Dorléac”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Françoise Dorléac, SNAC, accesat în  
  3. ^ Françoise Dorléac, The Peerage, accesat în  
  4. ^ Françoise Dorléac, Filmportal.de, accesat în  
  5. ^ a b Françoise Dorléac, Opća i nacionalna enciklopedija 
  6. ^ a b Les Gens du cinéma, accesat în  
  7. ^ Françoise Dorléac, Find a Grave, accesat în  
  8. ^ Françoise Dorléac, FemBio-Datenbank] 
  9. ^ Françoise Dorléac, GeneaStar 
  10. ^ http://www.dhnet.be/medias/cinema/francoise-dorleac-soeur-de-catherine-deneuve-decedait-il-y-a-50-ans-594e85d5cd70530690ca8e28  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  11. ^ a b c d https://actu.fr/societe/ces-celebrites-enterrees-en-seine-et-marne_46112692.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  12. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  13. ^ fr „Françoise Dorléac, l'autre demoiselle..”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe