Genete

Genete
Geneta comună (Genetta genetta)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Viverridae
Gen: Genetta
Oken, 1816
Specii

Genetele sau ginetas (Genetta) sunt un gen de mamifere carnivore de talie mică sau mijlocie, din familia viveridelor (Viverridae) răspândite în sud-vestul Europei, Peninsula Arabică, Israel și Africa, cu excepția Saharei, cu corp cilindric, subțire și alungit, purtat pe picioare scurte, cu gheare retractile. Capul este mic și alungit, coada lungă. Au glande anale ce secretă un lichid cu miros respingător, care poate fi acumulat într-o pungă anală, din care este împroșcat afară pentru îndepărtarea dușmanilor.

Descrierea

Genetele au o talie mică sau mijlocie. Lungimea cap + trunchi = 42-58 cm; lungimea cozii = 39-53 cm; înălțimea ia greabăn = 15-20 cm. Greutatea = 1-3,5 kg, în medie 2 kg.

Longevitatea este de 14 ani în stare liberă. În captivitate pot trăi până la 34 de ani.

Genetele au blană cu păr moale și des. Culoarea blănii este variabilă, dar la cele mai multe specii este cenușie sau gălbuie cu pete cafenii sau negre pe spate, iar pe laturile corpului petele formează șiraguri longitudinale. Pe linia mediană a spatelui există un șir de peri negri, zbârliți. Coada cu inele de culoare neagră și albă, de aproximativ aceeași lățime. Pe coadă parul este mai lung decât cel de pe corp. Printre membrii acestui gen este comun melanismul.

Genetele au un aspect general de viveride tipice. Corpul lor este alungit, picioarele sunt scurte cu gheare scurte și curbate, retractile. Au o coadă lungă, dar mai scurtă decât corpul. Capul este mic, cu botul de lungime medie, ascuțit iar urechile proeminente, rotunjite.

Au 2 perechi de mamele abdominale.

Comportamentul

Genetele trăiesc în zonele împădurite, cu lăstărișuri dese și în cele cu tufișuri sau ierburi înalte. De obicei trăiesc solitari sau în perechi.

Ziua o petrec ascunse în crăpături de stânci, în galeriile săpate de alte mamifere, în scorburi sau pe ramurile arborilor camuflate de liane. Se cațără ușor în arbori, dar cel mai mult timp îl petrec pe pământ. Pot pătrunde în orice loc prin care reușesc să bage capul, corpul lor subțiindu-se datorită articulațiilor foarte mobile.

Genetele sunt active în principal noaptea, când părăsesc culcușurile în căutarea hranei, parcurgând distanțe mari; spre ziuă se întorc, cu regularitate, fiecare la culcușul său; acesta nu este părăsit decât de pui după ce cresc și se despart de mamă.

Genetele au glande anale cu secreții urât mirositoare (deschiderea glandelor este în afara deschiderii anale), care le servesc la îndepărtarea dușmanilor (vulturii, leoparzii, pisicile-tigri, râșii-africani).

Hrana

Se hrănesc cu toate animalele pe care le pot prinde pe sol: mamifere mici (șoareci etc.), păsări, reptile (șerpi, șopârle), insecte, păienjeni, scorpioni și mai rar cu fructe.

Fiind însă și bune cățărătoare în arbori, adeseori vizitează cuiburile păsărilor.

În urmărirea prăzii nu fac nici un zgomot, se fac una cu pământul, se apleacă și se târăsc de parcă lunecă, iar corpul se alungește.

Reproducerea

Se reproduc de două ori pe an, dar în perioade diferite, în funcție de zona considerată din arealul de răspândire. Astfel, în răsăritul Africii: în octombrie-decembrie, în vestul Africii în martie-iunie și septembrie-decembrie, în sudul Africii: primăvara și toamna (octombrie-februarie), iar în Europa și nordul Africii: în martie-aprilie și august-septembrie.

Gestația la femele durează cam 63-77 de zile, timp în care ele își caută locuri retrase prin scorburile arborilor, printre stânci sau gropi în pământ, unde vor naște 1-4 pui (de obicei 2-3 pui).

Puii cântăresc 60-80 g, sunt golași, cu pleoapele și urechile lipite. Urechile se deschid după 5-8 zile, iar ochii la 5-12 zile. Blana puilor este complet dezvoltată la 2-3 luni de la naștere. Femelele alăptează puii 6 săptămîni, când puii au o greutatea de 410-470 g.

Răspândirea

Genetele sunt răspândite în sud-vestul Europei, Peninsula Arabică, Israel și Africa, cu excepția Saharei.

Sistematica

Se cunosc 14 specii cu următoarele areale:

Denumirea latină Denumirea românească Areal Harta arealului Imagine / Starea de conservare
Genetta abyssinica Geneta abisiniană, Geneta etiopiană În Djibouti, Eritreea, Etiopia, Somalia, Sudan
Genetta angolensis Geneta angoleză, Geneta mozambicană Între 5° și 15° latitudine sudică de la Oceanul Atlantic la Oceanul Indian: nordul Angolei, sudul Zairului (Republica Democrată Congo), nordul Zambiei și Mozambicului, sudul Tanzaniei și Malawi
Genetta bourloni Geneta lui Bourlon În Coasta de Fildeș, Guineea, Liberia, Sierra Leone
Genetta cristata Geneta cu creastă În Nigeria și Camerun
Genetta genetta Geneta comună, Geneta europeană, Geneta Este singura specie cu reprezentanți în Europa (introdusă în Belgia, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Elveția), apoi în Africa (Maroc, Algeria, Tunisia, Mauritania, sudul Egiptului și în pădurile tropicale din centrul Africii) și în vestul Peninsulei Arabice (Arabia Saudită, Yemen, Oman)
Genetta johnstoni Geneta lui Johnston În Coasta de Fildeș, Ghana, Guineea, Liberia
Genetta maculata Geneta panteră, Geneta cu pete ruginii În Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Camerun, Republica Centrafricană, Ciad, Congo, Republica Democrată Congo, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Etiopia, Gabon, Ghana, Kenya, Malawi, Mozambic, Namibia, Niger, Nigeria, Rwanda, Africa de Sud, Sudanul de Sud, Swaziland, Tanzania, Togo, Uganda, Zambia, Zimbabwe
Genetta pardina Geneta de pădure În Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Gambia, Ghana, Guineea, Guineea-Bissau, Liberia, Mali, Senegal, Sierra Leone
Genetta piscivora Geneta acvatică În Republica Democrată Congo Date insuficiente
Genetta poensis Geneta regală În Congo, Coasta de Fildeș, Guineea Ecuatorială, Ghana, Liberia Date insuficiente
Genetta servalina Geneta servalină, Geneta serval În pădurile tropicale din vestul și centrul Africii (Camerun, Republica Centrafricană, Uganda, Kenya, Congo, Republica Democrată Congo, Guineea Ecuatorială, Gabon, Rwanda, Tanzania, Sudanul de Sud)
Genetta thierryi Geneta lui Thierry, Geneta lui Hausa, Geneta falsă În Benin, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeș, Gambia, Ghana, Guineea-Bissau, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo
Genetta tigrina Geneta cu pete mari, Geneta tigrată, Geneta tigrină În Lesotho, Africa de Sud
Genetta victoriae Geneta gigantă În junglele din Republica Democrată Congo

Note

  1. ^ Genus Genetta in "Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder. Mammal Species of the World : A Taxonomic and Geographic Reference. Johns Hopkins University Press; 3rd edition, 2005"
  2. ^ Genetta abyssinica. The IUCN Red List of Threatened Species
  3. ^ Genetta angolensis. The IUCN Red List of Threatened Species
  4. ^ Genetta bourloni. The IUCN Red List of Threatened Species
  5. ^ Genetta cristata. The IUCN Red List of Threatened Species
  6. ^ Genetta genetta. The IUCN Red List of Threatened Species
  7. ^ Genetta johnstoni. The IUCN Red List of Threatened Species
  8. ^ Genetta maculata. The IUCN Red List of Threatened Species
  9. ^ Genetta pardina. The IUCN Red List of Threatened Species
  10. ^ Genetta piscivora. The IUCN Red List of Threatened Species
  11. ^ Genetta poensis. The IUCN Red List of Threatened Species
  12. ^ Genetta servalina. The IUCN Red List of Threatened Species
  13. ^ Genetta thierryi. The IUCN Red List of Threatened Species
  14. ^ Genetta tigrina. The IUCN Red List of Threatened Species
  15. ^ Genetta victoriae. The IUCN Red List of Threatened Species

Bibliografie

Legături externe