Horezm

Subiectul Horezm este discutat pe scară largă și a generat un mare interes în societatea actuală. De zeci de ani, Horezm a fost subiect de dezbatere în rândul experților din diferite discipline, precum și de interes pentru publicul larg. Relevanța sa este de netăgăduit, iar impactul său se extinde în diferite domenii ale societății. De-a lungul anilor, Horezm a cunoscut schimbări semnificative care i-au marcat evoluția și influența în lumea contemporană. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Horezm, de la originea și până la impactul său astăzi, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și actualizată a acestui subiect foarte relevant.

Horezm
Guvernare
CapitalaXiva] () Modificați la Wikidata
Economie
PIB (PPC) 
PIB (nominal) 
Coduri și identificatori

Horezm (Hvarizm, Hwarizm, Hwarezm) a fost un vechi stat iranian constituit în sec. VII-VI î.Hr. pe cursul inferior al fluviului Amudaria. La sfârșitul sec. al VI-lea î.Hr., Horezmul a intrat în componența statului persan al dinastiei Ahemenizilor, fiind ulterior cucerit în sec. al VIII-lea, în 712, de arabi. Horezmul a ajuns la apogeul puterii sale ca stat în sec. XI-XIII, când teritoriul i se întindea de la Marea Caspică până la cursul mijlociu și inferior al fluviului Sîrdaria (Sârdaria); în sud, Horezmul cuprindea teritorii ale Afganistanului, Azerbaidjanului, Iranului și Irakului. În 1388 a fost cucerit de Timur Lenk, iar în 1505 a căzut sub stăpânirea hanatului Buharei. Din sec. al XVI-lea s-a mai numit și Hanatul Hivin, întrucât capitala îi fusese mutată la Hiva.

La finele sec. al XVI-lea, Horezmul a devenit stat vasal Rusiei. În 1920 s-a constituit Republica Populară Sovietică Horezm. Ulterior, teritoriul a fost împărțit între republicile (atunci sovietice) Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Kîrgîzstan și republica autonomă Karakalpakstan.