Sîrdaria

În lumea de astăzi, Sîrdaria este un subiect care a captat atenția multor oameni din întreaga lume. Fie datorită relevanței sale în societatea actuală, a impactului său asupra vieții de zi cu zi sau a importanței sale istorice, Sîrdaria a generat un interes din ce în ce mai mare în diferite domenii. În acest articol, vom explora tot ce este legat de Sîrdaria în detaliu, de la origini până la influența sa de astăzi. Vom descoperi cum Sîrdaria a modelat modul în care trăim, gândim și relaționăm, precum și proiecția sa în viitor. Pregătește-te să aprofundezi într-o analiză profundă și detaliată a Sîrdaria și să descoperi toate aspectele care fac acest subiect demn de studiu și reflecție.

Sîrdaria
Date geografice
EmisarAralul Mic  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă2.212 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateKazahstan
Uzbekistan
Tadjikistan
Kârgâzstan  Modificați la Wikidata
AfluențiKosonsoy], Arys özenı], Keles], Râul Circik, Ohangaron daryosi], Qoradaryo], Norin daryosi], Soʻx], Kozî-Bagla], Pochchaotasoy], râul Ak-Suu  Modificați la Wikidata

Sîrdaria (în uzbecă Sirdaryo; în kazahă Сырдарья; în tadjikă Сирдарё; în perioada antică gr. Jaxartes) este cel mai lung râu din Asia Centrală, cu o lungime de 2.212 km. Bazinul său are o suprafață de 150.000 km², ce include țări precum Uzbekistan, Tadjikistan, Kazahstan.

Cursul apei

Fluviul Sîrdaria ia naștere în munții Tian-Șan din Uzbekistanul de est, prin unirea (confluența) râurilor Narâna (izvorăște pe teritoriul Kîrgîzstanului având 807 km lungime) și Kara Darya (izvorăște pe teritoriul Kîrgîzstanului, având 180 km lungime). Curge spre vest, parcurcând teritoriul Uzbekistanului, Kazahstanului și Tadjikistanului, vărsându-se apoi în Marea Aral.