Ioana de Burgundia

În lumea de astăzi, Ioana de Burgundia a câștigat o importanță semnificativă în diferite domenii. Indiferent dacă este în sfera academică, profesională sau personală, Ioana de Burgundia este un subiect de interes și relevanță care merită să fie explorat în profunzime. Impactul său se extinde în diverse domenii, influențând totul, de la tendințele sociale până la progresele tehnologice. În acest articol, ne vom adânci în lumea fascinantă a lui Ioana de Burgundia, explorând implicațiile sale, evoluția sa în timp și influența sa asupra societății de astăzi. De la origini și până la prezența sa astăzi, Ioana de Burgundia a devenit un element fundamental care merită să fie analizat și înțeles în întregime.

Ioana de Burgundia
Date personale
Născută24 iunie 1293
Decedată (55 de ani)
Paris, Regatul Franței Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăBiserica St Denis, Franța
Cauza decesuluicauze naturale (pestă) Modificați la Wikidata
PărințiRobert al II-lea, Duce de Burgundia
Agnes a Franței
Frați și suroriBlanche of Burgundy]
Margareta de Burgundia[1]
Odo IV, Duke of Burgundy][1]
Hugh V, Duke of Burgundy][1]
Louis of Burgundy]
Marie de Bourgogne] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFilip al VI-lea al Franței
CopiiIoan al II-lea al Franței
Filip de Valois, Duce de Orléans
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurireine de France]
Familie nobiliarăCasa de Valois
Casa de Burgundia
Regină consort a Franței
Domnie1 aprilie 1328 – 12 septembrie 1348
Încoronare27 mai 1328

Ioana de Burgundia (franceză Jeanne de Bourgogne; 24 iunie 129312 septembrie 1348), a fost regină consort a Franței ca primă soție a regelui Filip al VI-lea. Ioana a fost regentă a Franței în timpul campaniilor militare conduse de soțul ei în Războiul de O Sută de Ani.

Biografie

Ioana a fost fiica lui Robert al II-lea, Duce de Burgundia și a Agnes a Franței. Mama ei a fost fiica cea mică a regelui Ludovic al IX-lea al Franței și a reginei Margareta de Provence; Ioana a fost Fiică a Franței.

Sora ei mai mare, Margareta de Burgundia, a fost prima soție a regelui Ludovic al X-lea al Franței. Frații ei au fost: Hugh al V-lea, Duce de Burgundia și Odo al IV-lea, Duce de Burgundia.

S-a căsătorit cu Filip de Valois în iulie 1313. Din 1313 până în 1328 ei au deținut titlul de Contele și Contesa de Maine; din 1325 au deținut și titlul de Contele și Contesa de Valois și Anjou.

Inteligentă și cu o voință puternică, Ioana s-a dovedit capabilă de a fi regentă în timp ce soțul ei a luptat în campaniile militare din Războiul de O Sută de Ani. Totuși, natura ei și puterea câștigată i-au adus o proastă reputație care a fost accentuată de diformitatea ei (considerat de unii un semn al diavolului) devenind cunoscută drept la male royne boiteuse ("regina malefică șchioapă").

De asemenea, a fost considerată o femeie care iubea știința și o bibliofilă. A trimis fiului ei cel mare, Ioan, manuscrise să le citească și a comandat traducerea în franceză a câtorva lucrări importante contemporane, inclusiv a Miroir historial de Vincent de Beauvais (c. 1333) și Jeu d'échecs moralisés de Jacques de Cessoles (c. 1347).

Ioana a murit de ciumă bubonică la 12 septembrie 1348. A fost înmormântată la biserica St Denis; mormântul ei, construit de nepotul ei Carol al V-lea al Franței, a fost distrus în timpul Revoluției franceze.

Legături externe


Regalitate franceză
Predecesor:
Jeanne d'Évreux
Regină consort a Franței
1328–1348
Succesor:
Blanche de Navara