În acest articol vom explora în profunzime subiectul Ion Gavrilă Ogoranu, impactul său asupra societății de astăzi și relevanța sa în diferite domenii. De-a lungul istoriei, Ion Gavrilă Ogoranu a fost un subiect de mare interes și cercetare, cu perspective și abordări multiple care au contribuit la înțelegerea și dezvoltarea de noi idei. De la influența sa asupra economiei, culturii și politicii, până la impactul asupra vieții de zi cu zi a oamenilor, Ion Gavrilă Ogoranu s-a dovedit a fi o problemă multidimensională care merită să fie analizată și discutată. Printr-o analiză exhaustivă, acest articol va încerca să ofere o viziune clară și cuprinzătoare asupra Ion Gavrilă Ogoranu, oferind cititorilor o înțelegere mai profundă și mai semnificativă a importanței sale astăzi.
Ion Gavrilă Ogoranu s-a născut într-o familie de români cu trei copii, în Țara Făgărașului. A învățat la liceul „Radu Negru” din Făgăraș. A urmat cursurile Facultății de Agronomie din Cluj.
S-a angajat ca luptător anticomunist în facultate, la Cluj. S-a încadrat cu întreaga viață deplin și pentru totdeauna în rezistența armată anticomunistă din România, conducând șapte ani Grupul Carpatin Făgărășan. Pentru activitatea sa a fost condamnat, în contumacie, la moarte. Timp de 29 de ani, organele securității nu au putut să-l captureze. Prins în 1976, a fost salvat de la execuție cu ajutorul soției sale Ana Gavrilă Ogoranu, când aceasta a cerut în scris intervenția directă a președintelui american, Nixon.[2]
În 2008 a fost înființată fundația Ion Gavrilă Ogoranu.[3][sursă primară]
Scrieri antume și postume
Ion Gavrilă Ogoranu, Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, vol. I, Editura Marineasa - Timișoara, 1993
Ion Gavrilă Ogoranu, Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, vol. II, Editura Marineasa - Timișoara, 1996
Ion Gavrilă Ogoranu, Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, vol. III împreună cu Lucia Baki Nicoară - Editura Marineasa - Timișoara, 1999; (ediția a II-a, Editura Mesagerul de Făgăraș, 2011, ISBN 973-85045-8-9)
Ion Gavrilă Ogoranu, Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, vol. IV - Editura Mesagerul de Făgăraș, 2004
Ion Gavrilă Ogoranu, Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, vol. V - La pas prin Frăția de Cruce - Editura Mișcării Legionare, 2006
Ion Gavrilă Ogoranu, Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, vol. VI - Episcopul Ioan Suciu în fața furtunii, Editura Viața Creștină, Cluj 2006,
Ion Gavrilă Ogoranu, Elis Neagoe-Pleșa, Liviu Pleșa, Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, vol. VII - Rezistența anticomunistă din Munții Apuseni, Editura Marist, Baia Mare 2007,
Ion Gavrilă Ogoranu, Întâmplări din lumea lui Dumnezeu - Editura „M.C.”, 1999,
Ion Gavrilă Ogoranu, Amintiri din copilărie, Editura Marineasa - Timișoara, 2000,
Ion Gavrilă Ogoranu, Anamaria Ciur, Iuda - roman, Editura Marist, Baia Mare 2008.
Prezențe românești la Berlinală. Producția românească din cadrul secțiunii „Forum” a stîrnit controverse, Radio Free Europe, 15 februarie 2010 .
William Totok, „Portretul luptătorului la tinerețe (Film von Constantin Popescu, 2010)”, în: Handbuch des Antisemitismus. Judenfeindschaft in Geschichte und Gegenwart, Literatur, Film, Theater und Kunst, vol. 7, , editat de Wolfgang Benz, Editura De Gruyter Saur, Berlin / München / Boston, 2014, pp. 390–391.
Note
^Ion Gavrilă Ogoranu, Brazii se frâng dar nu se îndoiesc, vol II, Editura Marineasa, Timișoara, 2001, p. 270.
Ion Gavrilă Ogoranu, Lucia Baki: Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, ProcesulComunismului.com, Colecția mărturiilor și analizelor despre perioada 1945-1964. Accesat la 23 ianuarie 2021.