Cu această ocazie, vom intra în lumea captivantă a lui Legendă urbană. Acest subiect a captivat de-a lungul timpului atenția a nenumărate persoane, importanța și relevanța lui sunt incontestabile. Legendă urbană este un subiect care acoperă o gamă largă de aspecte și poate fi abordat din perspective diferite. În acest articol, vom explora în detaliu diferitele aspecte ale Legendă urbană, de la origini până la impactul său astăzi. Suntem siguri că această analiză detaliată va fi de mare interes pentru cititorii noștri, întrucât Legendă urbană este un subiect care și-a pus amprenta în istorie și continuă să trezească un viu interes și astăzi.
Legendele urbane sunt povestiri ale folclorului contemporan, un tip de legendă sau tradiție populară, uneori asociată unei superstiții care, în ciuda faptului că conține elemente supranaturale și neverosimile, se prezintă ca o cronică a unor fapte și întâmplări reale care se petrec în actualitate. La baza legendelor urbane pot exista întâmplări luate din realitate și exagerate, distorsionate și îmbogățite cu evenimente fictive și fabuloase. Sunt transmise în general prin viu grai, internet, unele posturi de radio și televiziune și au o mare acceptabilitate în rândul tinerilor.
Transmițându-se prin grai o legendă urbană poate avea o multitudine de variante, depinzând de narator și de ascultător. Termenul se urban se folosește pentru a le deosebi de legendele din folclor aparținând credințelor străvechi, care nu mai sunt de actualitate.
Termenul urban legend (legendă urbană) a fost folosit prima dată în anul 1968, de către folcloristul american Richard Dorson, care definea legenda urbană ca o povestire modernă care nu s-a petrecut niciodată și este povestită ca și cum ar fi fost adevărată. Un rol mare în popularizarea denumirii l-a avut Jan Harold Brunvand, care a folosit termenul adesea în cărțile sale, începând cu ”Autostopistul care a dispărut: legende urbane americane & înțelesurile lor”, publicată în 1989.
Multe legende urbane au ca puncte de plecare următoarele subiecte în jurul cărora se țese povestirea:
Boogeyman (în limba engleză), Omul negru, Babau sau Bau-Bau[5] (în limba română sau italiană) este un monstru folcloric sau legendar. Omul negru nu are o înfățișare specifică, întrucât concepțiile privind chipul unui monstru variază de la o gospodărie la alta, chiar în cadrul aceleiași comunități. Omul negru poate fi folosit metaforic pentru a exprima o persoană sau un lucru, pentru care cineva are o frică irațională. Părinții le spun adesea copiilor lor obraznici că omul negru va veni și îi va lua, cu scopul de a-i face să se cumințească.[6][7]