Licopen

În acest articol, vom explora lumea fascinantă a lui Licopen, un subiect care a captivat atenția a milioane de oameni din întreaga lume. Licopen a făcut obiectul mai multor studii și cercetări de-a lungul anilor, iar impactul său asupra societății moderne este incontestabil. De la descoperirea sa, Licopen a generat nenumărate dezbateri și controverse, trezind un interes fără precedent în diverse domenii ale cunoașterii. De-a lungul rândurilor următoare, vom aprofunda în cele mai relevante detalii despre Licopen, explorând istoria sa, influența sa astăzi și perspectivele de viitor pe care le oferă. Nu contează dacă sunteți un expert în subiect sau doar curios, acest articol vă va oferi o privire îmbogățitoare și completă asupra Licopen.

Licopen
Identificare
Număr CAS502-65-8
ChEMBLCHEMBL501174
PubChem CID446925
Formulă chimicăC₄₀H₅₆[1]  Modificați la Wikidata
Masă molară536,438 u.a.m.[1]  Modificați la Wikidata
Punct de topire174 °C  Modificați la Wikidata
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Licopenul sau licopina este un colorant vegetal, solubil în grăsimi, care dă culoarea roșie pepenelui, roșiilor și în cantitate mai scăzută și altor fructe.[2] Aparține familiei carotenoidelor ca și β-carotenul, substanțe pe care organismul omului nu le sintetizează. Totuși, nu are activitate de vitamina A.[3]Codul alimentar desemnat de către Uniunea Europeană acestui colorant este E-160d.[4][5]

Note

  1. ^ a b c „Licopen”, LYCOPENE (în engleză), PubChem, accesat în  
  2. ^ „Foods highest in lycopene, Nutrition Data, USDA Nutrient Database, version SR-21”. nutritiondata.com. Conde Nast. . Accesat în . 
  3. ^ „Carotenoids: α-Carotene, β-Carotene, β-Cryptoxanthin, Lycopene, Lutein, and Zeaxanthin”. Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis, OR. iulie 2016. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ UK Food Standards Agency: „Current EU approved additives and their E Numbers”. Accesat în . 
  5. ^ „Food-E-uri : E160d: Licopen”, Food-info.net, accesat în  

Vezi și