În acest articol, vom explora importanța Limbă artificială în societatea contemporană. Limbă artificială este un factor determinant în diverse sfere ale vieții, de la economie la cultură, prin politică și tehnologie. De-a lungul istoriei, Limbă artificială a jucat un rol crucial în evoluția societății, influențând modul în care indivizii interacționează între ei și mediul lor. În acest sens, este esențial să analizăm impactul Limbă artificială astăzi și să reflectăm asupra relevanței sale în lumea modernă. Acest articol își propune să ofere o viziune cuprinzătoare asupra Limbă artificială și implicațiile sale, precum și să încurajeze o dezbatere constructivă în jurul rolului său în societatea noastră.
Limbile artificiale sunt limbi a căror fonologie, gramatică și vocabular au fost inventate de către un om sau un grup mic de oameni, spre deosebire de limbile naturale apărute prin evoluție în decursul istoriei ca parte a culturii unei populații relativ numeroase.
Limbile artificiale se pot clasifica în
Unele limbi auxiliare, între care se numără esperanto, au fost create cu scopul de a fi folosite ca limbă internațională, de exemplu pentru a evita folosirea limbii unei națiuni sau a alteia. În particular, esperanto a evoluat într-o asemenea măsură încât astăzi numărul de vorbitori este estimat a fi între 1 și 2 milioane pe tot globul, dintre care 200-1.000 sunt vorbitori nativi.[1]
Un alt exemplu de limbă artificială auxiliară este limba scrisă romanșă (bazată pe retoromană).
Limbile fictive sunt limbi ale unor popoare sau ființe imaginare care apar în literatură sau filme, cum este de exemplu cazul limbii klingon create de Marc Okrand pentru universul Star Trek sau al limbilor quenya și sindarin create de J. R. R. Tolkien pentru cărțile sale.