În acest articol vom explora în profunzime Lista zborurilor spațiale cu echipaj uman, un subiect care a stârnit un mare interes și dezbatere în ultimii ani. De la origini și până la relevanța sa astăzi, Lista zborurilor spațiale cu echipaj uman a captat atenția diferitelor sfere ale societății. Printr-o analiză exhaustivă, vom examina diferitele margini care alcătuiesc Lista zborurilor spațiale cu echipaj uman, precum și implicațiile acestora în diferite contexte. În plus, vom sublinia evoluția lui Lista zborurilor spațiale cu echipaj uman în timp, evidențiind impactul acestuia în diferite domenii și influența sa asupra luării deciziilor. Prin cântărirea diferitelor puncte de vedere asupra Lista zborurilor spațiale cu echipaj uman, căutăm să oferim o perspectivă cuprinzătoare care îmbogățește înțelegerea acestui subiect atât de relevant astăzi.
Aceasta este lista cronologică a tuturor zborurilor spațiale cu echipaj uman. Sunt incluse atât zborurile orbitale cât și cele suborbitale.
Federația Aeronautică Internațională (FAI), un organism internațional care ține evidența, definește granița dintre atmosfera Pământului și spațiul exterior la 100 de kilometri deasupra nivelului mării. Această graniță este cunoscută sub numele de linia Kármán. Cu excepția cazului în care se specifică altfel, „zborul spațial” și termenii asociați se aplică numai zborurilor care depășesc linia Kármán.
De la lansarea Soyuz MS-13 la 20 iulie 2019, au existat 326 de încercări de lansare a zborurilor spațiale umane, care includ trei încercări eșuate ce nu au trecut linia Kármán. Acestea au fost: dezastrul Challenger și două misiuni Soyuz fără victime umane, T-10a și MS-10. O altă misiune Soyuz non-fatală, 18a, a traversat totuși linia Kármán și, prin urmare, s-a calificat ca un zbor suborbital. Trei misiuni au realizat cu succes zborul spațial uman, dar s-au încheiat cu eșecuri fatale, echipajele lor murind în timpul întoarcerii. Acestea au fost: Soyuz 1, Soyuz 11 și dezastrul Columbia. În mod unic, Soyuz 34 a fost lansat fără echipaj către stația spațială Salyut 6, pentru a oferi un vehicul de întoarcere de succes a echipajului Soyuz 32. Incluzând Soyuz MS-21 lansat la 18 martie 2022, rezultă un total de 356 de zboruri spațiale umane.