Louise Mountbatten

Acest articol va aborda problema Louise Mountbatten, o problemă de mare relevanță astăzi. Louise Mountbatten a captat atenția experților și a publicului larg, generând o dezbatere largă în diverse domenii. De-a lungul anilor, Louise Mountbatten a făcut obiectul unor cercetări ample și a suferit modificări semnificative, determinând un interes sporit pentru înțelegerea impactului și a acoperirii sale. În acest context, este esențial să analizăm în detaliu implicațiile lui Louise Mountbatten și influența sa în diferite contexte. Acest articol va încerca să exploreze în mod exhaustiv diferitele fațete ale lui Louise Mountbatten, aprofundând în cele mai relevante aspecte ale sale și oferind o vedere cuprinzătoare asupra importanței sale în panorama actuală.

Louise Mountbatten

Louise ca Prințesă Moștenitoare a Suediei
Date personale
Nume la naștereLouise Alexandra Marie Irene
Născută13 iulie 1889(1889-07-13)
Heiligenberg, Hesse, Germania
Decedată (75 de ani)
Spitalul Saint Göran, Stockholm, Suedia
ÎnmormântatăKungliga begravningsplatsen] Modificați la Wikidata
PărințiPrințul Louis de Battenberg
Prințesa Victoria de Hesse
Frați și suroriPrințesa Alice de Battenberg[1]
George Mountbatten, al 2-lea Marchiz de Milford Haven[1]
Louis Mountbatten, Primul Conte Mountbatten de Burma[1] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuGustaf al VI-lea Adolf al Suediei
Copiistillborn daughter of Sweden][2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit
 Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei (–)
 Suedia Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațieconsoartă
aristocrat
infirmieră
asistent social
filantroapă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză
limba suedeză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriregină consoartă ()
crown princess] ()
ducesă ()
lady] ()
prințesă ()
drottninggemål av Sverige]
Familie nobiliarăCasa de Battenberg
Regină a Suediei
Domnie29 octombrie 1950 - 7 martie 1965
Semnătură

Louise Alexandra Marie Irene (13 iulie 18897 martie 1965), regină a Suediei, a fost a doua soție a regelui Gustaf al VI-lea Adolf al Suediei.

Biografie

Louise s-a născut la Palatul Heiligenberg în Marele Ducat de Hessa. Tatăl ei, Prințul Louis de Battenberg, care era amiral al Flotei Regatului Unit a renunțat la toate titlurile germane în 1917, în timpul Primului Război Mondial. Mai mult, el a anglicizat numele de familie ("Battenberg") la "Mountbatten". A fost primul marchiz de Milford Haven. Fiica lui a devenit cunoscută ca "Lady Louise Mountbatten". Louise a fost sora lui Louis Mountbatten, Primul Conte Mountbatten de Burma, mătușa Prințului Filip, Duce de Edinburgh și nepoata împărătesei Alexandra Feodorovna a Rusiei.

Portret al Prințesei Louise Alexandra Marie Irene von Battenberg

Datorită muncii tatălui ei, familia s-a mutat în diferite teritorii britanice, cum ar fi Malta, dar adesea ei se întorceau la Palatul Heiligenberg în apropiere de Darmstadt, pe care l-au considerat casa lor. În timpul copilăriei, Louise împreună cu mama ei o vizitau adesea pe regina Victoria a Marii Britanii.[3]

Familia a fost descrisă ca armonioasă; părinții Louisei au trăit o relație frumoasă de dragoste iar în mod special, Louise era apropiată de fratele ei, Louis Mountbatten, cu care a corespondat până la moartea lui.[3]. Louise și sora ei au fost educate de guvernante, cu excepția unei perioade scurte când au urmat o școală de fete în Darmstadt.

În 1909, Louise a primit o cerere în căsătorie de la regele Portugaliei. Eduard al VII-lea era în favoarea căsătoriei însă Louise a refuzat deoarece dorea să se căsătorească din dragoste.[3]. La vârsta de 20 de ani, Louise s-a logodit în secret cu cumnatul ei, Prințul Christopher al Greciei, însă au fost obligați să renunțe la relația lor din motive economice.[3].

În 1914, Louise și mama ei au vizitat Rusia invitate de rudele lor imperiale. Călătoria a fost întreruptă de izbucnirea Primului Război Mondial când tatăl Louisei le-a telegrafiat și le-a cerut să se întoarcă de urgență. Mama Louisei și-a lăsat bijuteriile spre păstrare împărătesei și cele două au părăsit Rusia pe vas, plătind cu aur deoarece banii lor nu mai erau acceptați în Rusia.[3]. Au stat în Suedia ca oaspeți ai Prințului Moștenitor la Palatul Drottningholm doar o noapte înainte să se întoarcă în Marea Britanie.

La 3 noiembrie 1923, la vârsta de 34 de ani, la Palatul St. James din Londra, Louise s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor al Suediei care era văduv după decesul rudei ei, Prințesa Margaret de Connaught. Singurul copil al Louisei, o fiică, s-a născut și a murit la 30 mai 1925.

Trei dintre nepoții soțului ei, pe care Louise îi știe de copii, au devenit capete încoronate: Margareta a II-a a Danemarcei, Carl XVI Gustaf al Suediei și Anne-Marie a Greciei.

Regina Louise a murit la 7 martie 1965 la spitalul St. Göran din Stockholm, în urma unei intervenții chirurgicale de urgență după o perioadă de boli grave. Ultima apariție publică a fost la ceremonia de decernare a Premiilor Nobel din decembrie 1964.

Arbore genealogic

Note

  1. ^ a b c Kindred Britain 
  2. ^ The Peerage 
  3. ^ a b c d e Fjellman, Margit. (). Louise Mountbatten, Queen of Sweden. London, Allen Unwin,. ISBN 978-0-04-923044-6. 

Vezi și


Louise Mountbatten
Naștere: 1889 Deces: 1965
Regalitatea suedeză
Predecesor:
Victoria de Baden
Regină a Suediei
1950–1965
Succesor:
Silvia Sommerlath