În articolul de astăzi vom pătrunde în lumea fascinantă a lui Maria Pavlovna a Rusiei (1786–1859). Indiferent dacă căutați informații despre Maria Pavlovna a Rusiei (1786–1859) sau pur și simplu doriți să descoperiți tot ce are de oferit acest subiect, vă aflați în locul potrivit. De la impactul său asupra societății până la diferitele sale aplicații practice, vom explora în detaliu fiecare aspect al Maria Pavlovna a Rusiei (1786–1859). Pregătește-te să pornești într-o călătorie de descoperire și învățare care te va lăsa cu o viziune complet nouă asupra Maria Pavlovna a Rusiei (1786–1859). Indiferent de nivelul tău de cunoștințe anterioare pe această temă, sunt sigur că vei găsi informații noi și relevante care îți vor fi foarte utile. Să începem!
Marea Ducesă Maria Pavlovna a Rusiei (în rusă Мария Павловна) (n. 16 februarie 1786 – d. 23 iunie 1859) a fost al cincilea copil al marelui duce, mai târziu țarul Pavel I al Rusiei și al celei de-a doua soții Sophie Dorothea de Württemberg. A devenit mare ducesă de Saxa-Weimar-Eisenach prin căsătoria cu Carol Frederic, Mare Duce de Saxa-Weimar-Eisenach.
Născută la 16 februarie 1786 la Sankt Petersburg Maria Pavlovna a fost crescută în palatele părinților ei, la Pavlovsk și la Gatchina.
Când era copil, nu era considerată drăguță: trăsăturile sale au fost desfigurate ca rezultat al tratamentului de pionierat pentru variolă. Bunica ei, Ecaterina a II-a a Rusiei, îi admira talentul precoce de pianist însă a declarat că mai bine s-ar fi născut băiat. Instructorul ei de muzică era compozitorul Giuseppe Sarti. În 1796 când bunica ei a murit, tatăl ei Pavel a devenit împărat al Rusiei sub numele Pavel I.
Frații ei au fost:
La 3 august 1804 s-a căsătorit cu Carol Frederic, Mare Duce de Saxa-Weimar-Eisenach. Cuplul a stat la Sankt Petersburg timp de nouă luni înainte de plecarea la Weimar. Acolo Maria a fost întâmpinată de festivități organizate în onoarea ei.
Maria și Carl au avut patru copii:
După moartea Marelui Duce Carl Friedrich în 1853, ea s-a retras din viața publică.