Masivul Piatra Mare

În lumea de astăzi, Masivul Piatra Mare a devenit un subiect de mare relevanță și interes, generând dezbateri și discuții în diferite domenii. Fie în sfera politică, socială, tehnologică sau culturală, Masivul Piatra Mare a luat un rol de lider și a captat atenția societății în general. De-a lungul anilor, Masivul Piatra Mare a evoluat și a preluat noi dimensiuni care au avut un impact semnificativ asupra modului în care trăim, comunicăm și relaționăm. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Masivul Piatra Mare și influența sa asupra vieții noastre de zi cu zi, precum și importanța sa în contextul actual.

Masivul Piatra Mare
LocalizareRomânia  Modificați la Wikidata
Aparține deCarpații Meridionali  Modificați la Wikidata
Coordonate45°33′N 25°39′E ({{PAGENAME}}) / 45.55°N 25.65°E
Abruptul estic al masivului Piatra Mare

Masivul Piatra Mare face parte din munții Bârsei, localizați în sudul depresiunii Brașovului, în cadrul Carpaților de Curbură. Atinge înălțimea maximă în vârful omonim, având o altitudine de 1.844 m.

Limite

Limita nordică a masivului este formată de depresiunea intramontană a Bârsei. În est, valea Gârcinului, însoțită de abruptul răsăritean al Pietrei Mari, constituie limita față de culmile rotunjite ale munților Gârbovei cu care există numeroase legături turistice. Limita sudică, spre munții mai scunzi ai Predealului, urmărește cursurile superior și mijlociu al Timișului Sec de Sus si pitoreasca depresiune a Timișului de Sus. Spre vest, culoarul vaii Timișului desparte Piatra Mare de masivul Postăvarul.[1]

Acces

În zona masivului Piatra Mare se poate ajunge fie pe cale rutieră (DN1 și DN1A), fie folosind calea ferată magistrală ce leagă București de Brașov.

Puncte de plecare pe traseele din Piatra Mare:[2]

Cabana Piatra Mare

Exista posibilitatea de cazare peste noapte la cabana Piatra Mare, 1628 m altitudine. Cabana este conceputa ca un open-space mare, fara usi intre mansarda unde sunt paturile si sala de mese de la parter.

Vezi și

Legături externe

Note

  1. ^ "Piatra Mare", autor: Dan Bălteanu, Colecția Munții Noștri nr. 10
  2. ^ Trasee în Masivul Piatra Mare