Matilda de Holstein

În acest articol, vom explora impactul Matilda de Holstein asupra diferitelor aspecte ale societății contemporane. De la influența sa asupra economiei până la relevanța sa în domeniul sănătății, Matilda de Holstein a jucat un rol fundamental în modelarea lumii noastre de astăzi. Printr-o analiză cuprinzătoare, vom examina modul în care Matilda de Holstein ne-a modelat percepțiile, comportamentele și deciziile, precum și proiecția sa viitoare. Prin această abordare cuprinzătoare, ne propunem să aruncăm lumină asupra complexității și domeniului de aplicare a Matilda de Holstein, dând voce diverselor perspective și îmbogățind dezbaterea în jurul acestui subiect de rezonanță globală.

Matilda de Holstein
Date personale
Născută1220/25
County of Holstein⁠(d) Modificați la Wikidata
Decedată1288
Kiel
ÎnmormântatăMănăstirea Varnhem
PărințiAdolf al IV-lea, Conte de Holstein
Heilwig de Lippe
Frați și suroriJohn I, Count of Holstein-Kiel]
Gerhard I, Count of Holstein-Itzehoe] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuAbel al Danemarcei
Birger Jarl
CopiiValdemar al III-lea, Duce de Schleswig
Sofia, Prințesă de Anhalt-Bernburg
Eric I, Duce de Schleswig
Abel, Lord de Langeland
Religieromano-catolică
Ocupațieconsoartă Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiDanemarca Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriregină consoartă
Familie nobiliarăCasa de Schauenburg
Regină consort a Danemarcei
Domnie1250–1252
Încoronare1 noiembrie 1250

Matilda de Holstein sau Mechthild (1220 sau 1225 – 1288) a fost regină consort, soția regelui Abel al Danemarcei. Mai târziu s-a căsătorit cu Birger Jarl, regent al Suediei.

Biografie

Matilda a fost fiica Contelui Adolf IV de Holstein și a Heilwig de Lippe. La 25 aprilie 1237 s-a căsătorit cu Abel al Danemarcei la Schleswig. Căsătoria a fost aranjată pentru a forma o alianță între Holstein și Sønderjylland. În 1239, Abel a devenit tutorul fraților ei minori.

Când Abel a devenit rege în 1250, Matilda a fost încoronată împreună cu el la Roskilde, la 1 noiembrie 1250. Când Abel a murit în 1252, el a fost succedat de fratele său și nu de fiul său Valdemar, care la acea vreme era închis la Koln. Matilda a fost obligată să părăsească Danemarca și a intrat la mănăstire. A reușit să-și elibereze fiul din captivitate și a luptat pentru moștenirea copiilor ei a ducatului de Schleswig. În 1253, ea a asigurat ducatul de Sønderjylland pentru fiul ei Valdemar.[1]

În 1260, fiul ei Valdemar moare iar ea asigură moștenirea ducatului pentru următorul fiu, Eric. În același an, ea a amanetat zonele Eider și Schlei din sudul Danemarcei fraților ei. A făcut un pact cu Jacob Erlandsen, arhiepiscop de Lund, apoi a rupt promisiunile mănăstirești prin căsătoria cu regentul suedez Birger Jarl în 1261. După moartea lui Birger Jarl în 1266, Matilda s-a mutat la Kiel.

În 1288, cu puțin timp înainte să moară, ea a dat teritoriile Eider și Schlei fraților ei. A fost nepopulară în Danemarca, unde a fost supranumită "fiica Diavolului"[2] și acuzată de distrugerea scrisorilor dintre Papă și împărat către regele Valdemar al II-lea.[3]

Copii

Regina Matilda a avut cu primul ei soț trei fii și o fiică:

  • Valdemar III (1238–1257); Duce de Schleswig în perioada 1254–1257
  • Sofia (n. 1240, data decesului necunoscută)
  • Eric I (c. 1241 – 27 mai 1272); Duce de Schleswig în perioada 1260–1272
  • Abel (1252–1279)

Note

  1. ^ Dansk Biografisk Leksikon
  2. ^ Dansk Biografisk Leksikon
  3. ^ Dansk Biografisk Leksikon