Medeea (Euripide)

În lumea de astăzi, Medeea (Euripide) joacă un rol fundamental în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi. Indiferent dacă se află la locul de muncă, în sfera socială, culturală sau politică, Medeea (Euripide) a devenit un element cheie care influențează modul în care oamenii interacționează între ei și cu mediul lor. De-a lungul anilor, Medeea (Euripide) a căpătat o relevanță tot mai mare, generând discuții, dezbateri și cercetări în diverse domenii ale cunoașterii. În acest articol, vom explora importanța lui Medeea (Euripide) și modul în care influențează societatea de astăzi, precum și posibilele sale implicații pentru viitor.

Medeea
Informații generale
AutorEuripide[1]  Modificați la Wikidata
GenGreek tragedy][2]  Modificați la Wikidata
Ediția originală
Titlu original Μήδεια  Modificați la Wikidata
Limbă originalălimba greacă veche[1]  Modificați la Wikidata
Prima reprezentație[1][3]  Modificați la Wikidata
Theatro tou Dionýsou][1]  Modificați la Wikidata
Produs derivatMedea]
Medeea
Médée]
Medea]  Modificați la Wikidata
Personaje

Medeea (în greacă veche Μήδεια, transliterat: Mēdeia) este o piesă de teatru a dramaturgului Euripide. Se bazează pe mitul lui Iason și Medeea și a fost pusă pe scenă pentru prima dată în 431 î.Hr. la festivalul Dionysia din Atena, ca parte a unei trilogii; celelalte două piese nu au supraviețuit.[4] Complotul se concentrează pe acțiunile Medeei, o fostă prințesă a regatului Colchida și soția lui Iason; poziția sa în lumea greacă este amenințată când Jason o părăsește pentru o prințesă greacă din Corint. Medeea se răzbună pe Iason ucigându-i noua soție și propriii ei doi fii, după care fuge la Atena pentru a începe o nouă viață.

Piesa lui Euripide a fost examinată și interpretată de dramaturgi din toată lumea, de-a lungul secolelor, într-o varietate de moduri, aceștia au scris lecturi politice, psihanalitice, feministe și multe alte lecturi originale despre Medeea, Iason și temele de bază ale piesei.[5]

Piesa a primit cele mai multe Premii Tony pentru interpretarea aceluiași personaj principal feminin: Judith Anderson câștigând premiul în 1948, Zoe Caldwell în 1982 și Diana Rigg în 1994.

Note

  1. ^ a b c d e f Medea], p. 4  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Medea], p. 33  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ The Complete Greek Tragedies; Volume IV: Euripides], p. 613  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Allan, William (). Euripides: Medea (în engleză). Duckworth. pp. 11–12. ISBN 9781472539779. 
  5. ^ Macintosh, Fiona; Kenward, Claire; Wrobel, Tom (). Medea, a performance history. Oxford: APGRD. 

Legături externe