Notar

Un notar la serviciu (pictură a artistului german Max Volkhart). Intrarea în biroul notarial spaniol din Vigo. „Der Notar” (Notarul), gravură germană pe cupru din cartea de la 1698 a lui Christoph Weigel cel Bătrân

Notarul public este un funcționar public învestit cu atribuția de a autentifica acte juridice, de a autentifica înscrisuri, de a legaliza semnături, de a elibera copii legalizate, certificate de moștenitor etc.

Titlul de notar public a reapărut în România la câțiva ani după prăbușirea dictaturii comuniste. În timpul dictaturii comuniste (1948-1989 d.C.), notarul era funcționar într-un Notariat de Stat.

Din punct de vedere istoric, instituția notariatului public a apărut, în domeniul practicii diplomatice de natură neolatină, în sudul și sud-estul Europei, drept o consecință/un produs al culturilor scrise romane și bizantine.

În vechea organizare administrativă a României (dinainte de comunism) era și un funcționar public în comune, exercitând de obicei atribuții de secretar comunal.

În sec. al XXI-lea, notarii publici din țară (și din Republica Moldova) fac parte din Uniunea Internațională a Notariatului Latin (sediul fiind la Buenos Aires, Argentina).

Etimologie

Termenul românesc de notar provine din limba franceză: notaire și din limba germană: Notar, ce, la rândul lor, provin din limba latină: notarius. Este posibilă și etimologia directă din latina cultă, folosită în cancelarii: notarius.

Organizare

În lume

Germania

În Germania există aproape 8000 de avocați care practică profesia de notar. Aceștia sunt funcționari publici numiți de stat, dar notariatul cunoaște două forme principale: notariatul liber și notariatul oficial. În aproximativ două treimi din țară, notarii liberi își exercită atribuțiile numai în regim de liber-profesionist; în celelalte regiuni, această ocupație este combinată cu profesia de avocat (avocat-notar). Până la 31 decembrie 2017, Baden-Württemberg a avut, de asemenea, notari funcționari publici din motive istorice (moștenire a sistemului imperial). Toți sunt supuși acelorași reguli profesionale. Legea federală definește normele de procedură, de etică și de remunerare; acestea sunt aceleași în toată Germania.

SUA și Canada

În Statele Unite ale Americii și Canada, figura notarului de tip latin nu există. Cu toate acestea, în unele state individuale (de exemplu, Florida, Louisiana, Quebec sau altele), această cifră este prevăzută sau a fost introdusă. În SUA, documentele de împrumut, inclusiv actele, declarațiile pe proprie răspundere, contractele și împuternicirile sunt documente foarte frecvente care necesită legalizare notarială. De exemplu, legalizarea notarială a titlului de proprietate.

Franța

În Franța, notarii sunt funcționari publici numiți prin decizie a Păstrătorului sigiliului. Ca atare, acestea sunt investite în delegarea autorității publice. Notarul clarifică consimțământul părților, Rolul său este de a conferi autenticitate actelor pe care trebuie să le întocmească. De asemenea, se asigură că acestea sunt stocate în forma protocoalelor sale.

Bibliografie

Referințe

  1. ^ „The German Notary – der Notar”. www.german-way.com. Accesat în 13 martie 2024. 
  2. ^ „How to Notarize a Document”. www.docusign.com. Accesat în 13 martie 2024. 
  3. ^ „Baden-Württemberg wants to adopt collective bargaining agreement for civil servants”. newsrnd.com. Accesat în 13 martie 2024. 
  4. ^ „Notaries around the world”. notariato.it. Accesat în 13 martie 2024. 
  5. ^ „Notaries In The United States Versus Notaries In Canada – What's The Difference?”. www.redsealnotary.com. Accesat în 13 martie 2024. 
  6. ^ „Legal Documents that may require notary”. sdsignings.com. Accesat în 13 martie 2024. 
  7. ^ „Top 40 Most Common Documents Notarized in the US”. enotarylog.com. Accesat în 13 martie 2024. 
  8. ^ „How to get a Title Notarized Without the Seller”. bluenotary.us. Accesat în 13 martie 2024. 
  9. ^ „Notary's role”. www.notaires.fr. Accesat în 13 martie 2024. 
 Acest articol care tratează probleme legate de administrația de stat și justiție este deocamdată un ciot. Poți ajuta Wikipedia prin completarea lui!