În acest articol, vom explora Noua Guinee Occidentală din unghiuri diferite, analizând impactul său în diferite contexte și relevanța sa astăzi. Noua Guinee Occidentală este un subiect care a stârnit interesul experților și al publicului larg, generând dezbateri și întrebări despre implicațiile sale. Pe parcursul acestor pagini, vom examina diverse perspective și opinii pentru a deschide un spațiu de reflecție și învățare în jurul Noua Guinee Occidentală. De la origine până la evoluția sa în societatea actuală, acest articol urmărește să ofere o viziune panoramică care invită la reflecție și analiză critică.
Noua Guinee Occidentală este partea occidentală a insulei Noua Guinee care aparție Indoneziei, cealaltă parte, orientală, fiind constituită de statul suveran Papua Noua Guinee. Din 2022, ea este constituită din șase provincii. Ea a cunoscut diferite nume în cursul timpului, Noua Guinee Neerlandeză până în 1962 și Irian Jaya până în 2002, însă numele adoptat după 1961 de către indepentiștii papuași este Papua Occidentală.[1] Indonezia o denumește Papua din 2002.
Legitimitatea încorporării Noii Guinei Occidentale în teritoriul indonezian în 1969 rămâne controversată. Ea este respinsă de către o mare majoritate a papuașilor.[2]
Această regiune, care constituie 22% din teritoriul indonezian, este doar foarte puțin populată, cu doar 3.593.803 de locuitori în 2010 față de 237 de milioane pentru întregul arhipelag indonezian (adică 1,5% din populația totală). Este alcătuită dintr-un ansamblu de teritorii cel mai adesea foarte greu de accesat și locuite precum și partea de est a insulei de populații preponderent papuașe. Poziția sa îndepărtată, caracteristicile sale culturale, istorice și geografice fac din aceasta o regiune aparte a Indoneziei.
Populația locală speră organizarea unui referendum pentru autodeterminare,[2] cum a fost cazul, la sfârșitul anilor 1990, în Timorul de Est, care era ocupat și el de Indonezia.
Vorbitorii se aliniază cu o orientare politică atunci când aleg un nume pentru jumătatea de vest a insulei Noua Guinee.[3] Numele oficial al regiunii este „Papua”, conform Organizației Internaționale pentru Standardizare (ISO).[4][5] Activiștii pentru independență se referă la regiune ca „Papua de Vest”, în timp ce oficialii indonezieni au folosit și „Papua de Vest” pentru a denumi provincia de vest a regiunii din 2007.[6] Din punct de vedere istoric, regiunea a avut numele oficiale de Noua Guinee Neerlandeză (1895–1962), Noua Guinee de Vest sau Irianul de Vest (1962–73), Irian Jaya (1973–2002) și Papua (2002–prezent).[7]
Pincipalele religii, după recensământul din anul 2000, sunt creștinismul (78 %, din care protestantismul 54 % și catolicismul 24 %), islamul (21 %), hinduismul și budismul (1 %).