Pendul fizic

În acest articol, vom explora lumea fascinantă a lui Pendul fizic, analizând impactul acestuia asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. De la influența sa asupra societății moderne până la relevanța sa în istorie, Pendul fizic a jucat un rol fundamental în dezvoltarea noastră ca indivizi și ca colectiv. Pe parcursul acestor pagini, vom examina evoluția sa în timp, de la începuturi până în prezent, și vom reflecta asupra importanței sale în viitor. Cu o abordare multidisciplinară, vom aborda Pendul fizic din perspective diferite, evidențiind relevanța sa în domenii precum cultură, politică, știință și tehnologie. Fără îndoială, Pendul fizic continuă să fie un subiect de interes și dezbatere astăzi, iar prin acest articol intenționăm să aprofundăm în sensul și semnificația sa în societatea de astăzi.

Un pendul fizic este un corp solid, care se poate mișca în jurul unei axe orizontale care nu trece prin centrul său de masă (centrul de greutate) și asupra căruia acționează doar greutatea proprie.

Ecuația de mișcare

Pendulul simplu

Dacă se neglijează frecarea, mișcarea pendulului fizic în funcție de timpul t poate fi descrisă de ecuația:

unde: θ este unghiul dintre perpendiculara din centrul de masă C pe direcția mișcării și verticală; m este masa corpului, g este accelerația gravitațională, l este distanța dintre C și axă, iar este momentul de inerție al corpului față de axă.

Dacă este îndeplinită condiția de izocronism, adică unghiul θ este mic (mai mic decât 5°), atunci se poate face aproximația , soluția acestei ecuații este:

unde θ0 este valoarea unghiului θ la momentul t0 =  0.

Frecvența pendulului este:

Pendulul conic

La un pendul conic alcătuit dintr-un corp cu dimensiuni finite, iar dreapta ce unește punctul de suspensie cu centrul său de masă coincide cu o axă principală de inerție a corpului, iar elipsoidul de inerție în raport cu punctul de suspensie are axa conului drept axă de simetrie, viteza unghiulară de rotație a pendulului este dată de:

unde l este distanța de la centrul de masă la punctul de suspensie, A este momentul de inerție în raport cu axa de simetrie, B este momentul de inerție ecuatorial, iar este unghiul pe care îl formează axa de simetrie a pendulului cu verticala.

Vezi și

Bibliografie

  • Răduleț, R. și colab. Lexiconul Tehnic Român, Editura Tehnică, București, 1957-1966.
  • Iacob, Caius: Mecanică teoretică, Editura didactică și pedagogică, București, 1980.
  • Mercheș, Ioan și Burlacu, Lucian: Mecanică analitică și a mediilor deformabile, cap.3, paragraful 3.1. (pag.15-16), Editura didactică și pedagogică, București, 1983.