Cele mai relevante și actuale aspecte din jurul acestui subiect vor fi explorate în articolul lui Portal:Informatică. Vor fi abordate diferite puncte de vedere, opinii și date relevante care vor ajuta la înțelegerea importanței și relevanței Portal:Informatică astăzi. În plus, vor fi analizate implicațiile pe care Portal:Informatică le are asupra societății, culturii și economiei, precum și influența acesteia asupra diferitelor domenii ale vieții de zi cu zi. Pe parcursul articolului, vom căuta să oferim o viziune completă și obiectivă despre Portal:Informatică, pentru a oferi cititorilor o perspectivă cuprinzătoare asupra acestui subiect atât de relevant în prezent.
Pagina principală | Bun venit | Căutare | Manual de stil | Comunitate | Ajutor | Contact Căutare · Index · Cuprins · Categorii · Articole · Fișiere · Formate · Utilizatori · MediaWiki · Wikipedia · Pagini de Ajutor · Portaluri · Proiecte · Întreținere · Servicii · Unelte · Distincții
|
Acest portal dorește să reunească articolele despre informatică, tehnologia informației, știința calculatoarelor și toate domeniile adiacente.
Un ruter (sau router) ( sau ) este un dispozitiv hardware sau software care conectează două sau mai multe rețele de calculatoare bazate pe „comutarea de pachete” (packet switching). Aceste rețele pot fi cu fir (în engleză wired) sau fără fir (în engleză wireless). Funcția îndeplinită de rutere se numește rutare. În acest articol diferențierea între rutere hardware și rutere software se face în funcție de locul unde se ia decizia de rutare a pachetelor de date. Ruterele software utilizează pentru decizie un modul al sistemului de operare, în timp ce ruterele hardware folosesc dispozitive specializate (de tip ASIC) ce permit o viteză mai mare de comutare a pachetelor.
Ruterele operează la nivelul 3 al modelului OSI. Ele folosesc deci adresele IP (de rețea) ale pachetelor aflate în tranzit pentru a decide către care anume interfață de ieșire trebuie să trimită pachetul respectiv. Decizia este luată comparând adresa calculatorului destinație cu înregistrările (câmpurile) din tabela de rutare. Aceasta poate conține atât înregistrări statice (configurate/definite de către administratorul rețelei), cât și dinamice, aflate de la ruterele vecine prin intermediul unor protocoale de rutare.
Tipul de ruter cel mai cunoscut de către consumatori este cel destinat conexiunilor casnice și firmelor mici, ce nu fac decât să trimită pachetele IP între calculatoarele din rețea și Internet, prin rețeaua unul furnizor de servicii internet (ISP). Există totuși multe alte tipuri de rutere care conectează rețele de întreprindere sau rețele ISP.
|
|
... Donald Knuth nu mai utilizează e-mail-ul de peste 15 ani?
... primul program scris de Bill Gates a fost X și 0?
... o adresă IPv6 este stocată pe 128 de biți?