R.M.N.

În acest articol, vom explora și aprofundăm în subiectul R.M.N., examinând impactul acestuia asupra diferitelor aspecte ale societății. R.M.N. a fost subiect de interes și dezbatere în ultimii ani, iar relevanța sa continuă să crească în lumea de astăzi. Printr-o analiză detaliată, vom examina atât aspectele pozitive, cât și cele negative ale R.M.N., influența sa în diferite contexte și modul în care modelează și generează schimbări în mediul nostru. Cu o viziune critică și obiectivă, căutăm să facem lumină asupra acestei probleme care ne influențează atât de mult viața de zi cu zi.

R.M.N.
Rating
Titlu originarR.M.N.
Gendramă  Modificați la Wikidata
RegizorCristian Mungiu
ScenaristCristian Mungiu
ProducătorCristian Mungiu
StudioMobra Films
Why Not Productions⁠(d)
France 3 Cinéma
Les Films du Fleuve⁠(d)
Film i Väst⁠(d)
DistribuitorVoodoo Films (România)
Le Pacte (Franța)
Director de imagineTudor Vladimir Panduru
MontajMircea Olteanu
DistribuțieMarin Grigore
Judith State
Premiera  (2022-05-21) (Cannes)
Premiera în România3 iunie 2022
Durata125 minute
Țara România
 Franța
 Belgia  Modificați la Wikidata
Filmat înRimetea  Modificați la Wikidata
Limba originalăRomână
maghiară
germană
engleză
Buget2,8 milioane €[1]
Prezență online

R.M.N. este un film dramatic din 2022 regizat de Cristian Mungiu după propriul scenariu. Având acțiunea situată într-un sat multietnic din Transilvania (România), în perioada vacanțelor 2019-2020, filmul urmărește un bărbat care se întoarce din Germania și pe fosta sa iubită care lucrează în sat. Mungiu a numit filmul după acronimul românesc pentru rezonanță magnetică nucleară, deoarece filmul este „o investigație a creierului, o scanare a creierului care încearcă să detecteze lucruri aflate sub suprafață”.[2]

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2022, unde a fost vizionat în competiția principală.

Distribuție

Producție

Mungiu a scris scenariul în primăvara anului 2021.[2] Filmările au avut loc din noiembrie 2021 până în ianuarie 2022 în satul Rimetea (jud. Alba) și în alte sate din Transilvania.[1]

Lansare

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes din 2022, unde a fost prezentat în competiția principală. În mai 2022, înainte de premieră, IFC Films⁠(d) a achiziționat drepturile de difuzare ale filmului în America de Nord.[3]și a lansat filmul în cinematografele din SUA pe 28 aprilie 2023.[4]

Între timp, a fost proiectat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto 2022,[5] la categoria Contemporary World Cinema, precum și la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film European Palić din Serbia și la cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Film din Europa Centrală și de Est din Luxemburg.

Premii

A fost premiat cu Turnul de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de Film European Palić din 2022[6][7] și a primit o mențiune specială din partea juriului de presă al Festivalului de film CinEast 2022 din Luxemburg.[8]

Note

  1. ^ a b „Cristian Mungiu Back in Cannes' Competition with R.M.N”. FilmNewEurope.com (în engleză). . Accesat în . 
  2. ^ a b „Press kit” (în engleză). Wild Bunch. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Brent Lang (). „IFC Films Buys Cristian Mungiu's 'R.M.N.' Ahead of Cannes Debut (EXCLUSIVE)”. Variety (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ Scott Roxborough (). 'R.M.N.' Director Cristian Mungiu on Xenophobia and the Dangers of "Politically Correct" Filmmaking”. The Hollywood Reporter (în engleză). Accesat în . 
  5. ^ Hector Gonzalez (). „R.M.N. (TIFF Review): Hatred Slowly Deteriorates the Mind”. Loud and Clear Reviews (în engleză). Accesat în . 
  6. ^ Zoran Janković (). „Golden Tower awarded to Cristian Mungiu for his film R.M.N”. Film New Europe (FNE) (în engleză). Accesat în . 
  7. ^ Alfonso Rivera (). „Cristian Mungiu's R.M.N. wins the Palić Golden Tower”. Cineuropa (în engleză). Accesat în . 
  8. ^ K. H. (). „Many Winners at 15th CinEast Film Festival”. Chronicle.lu (în engleză). Accesat în . 

Legături externe