În lumea de astăzi, Receptor (biochimie) a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru o gamă largă de oameni. Fie că este vorba despre o dezbatere despre importanța lui Receptor (biochimie) în societatea modernă, impactul lui Receptor (biochimie) asupra economiei sau pur și simplu fascinația față de istoria lui Receptor (biochimie), acest subiect a captat atenția multora. Mai mult, Receptor (biochimie) a generat cercetări, dezbateri și discuții nesfârșite care au condus la o mai bună înțelegere și apreciere a importanței sale. În acest articol vom explora în detaliu impactul Receptor (biochimie), analizând diferite perspective și oferind o viziune cuprinzătoare asupra acestui subiect atât de relevant astăzi.
Receptorii sunt complexe de macromolecule reformate, specifice. Specificitatea este în raport de agoniștii endogeni fiziologici, specifici pentru fiecare receptori, numiți mediatori chimici.
|
Interacția medicament (M) – farmacoreceptor (R) are loc cu formarea complexului (MR) și cu apariția efectului biologic (E) al medicamentului. |
---|
Receptorii recunosc specific semnalul chimic reprezentat de anumite molecule, fapt care se datorește existenței pe suprafața receptorului a unui situs de legare, complementar chimic, electric și/sau spațial cu molecula medicamentoasă sau endogenă.
Complexul MR se realizează prin stabilirea unor legături labile, cum ar fi: legături ionice, punți de hidrogen, forțe Van der Waals. Acest cuplu MR va iniția odată format, reacții enzimatice secvențiale în cascada, explicindu-se astfel consecințele funcționale majore ale unor cantități foarte mici de substanță. Receptorii chimici au fost numit farmacoreceptorii, deoarece medicamentele se comporta ca agoniști sau antagoniști specifici.
Concentrația, în funcție de concentrația mai mare sau mai mică, ionii pot influența reglarea și capacitatea de legare a receptorilor. Ionul de sodiu influențează în mod normal capacitatea de legare a receptorilor opiozi și dopaminergici, creșterea Na+ duce la creșterea afinității pentru agoniști, iar scăderea Na+ pentru agoniști. Agoniștii și antagoniștii reglează capacitatea de reglare, însă pot influența și numărul și funcționalitatea receptorilor apți pentru legare. Astfel apar 2 fenomene:
Fenomenul DOWN (down regulation) apare ca o măsură de apărare a organismului în prezența unui agonist în exces, exces care duce la o suprastimulare a receptorului.
Fenomenul "DOWN" se reglează prin:
Fenomenul UP (up regulation) apare în situația de reducere a stimulării receptorului, fenomen care are loc în cazurile: absenței unui agonist sau ca urmare a blocării receptorului de către un antagonist
Mecanismele prin care se reglează acest fenomen sunt:
Aceste mecanisme au efecte clinice de mare importanță: