Relație de echivalență

În lumea de astăzi, Relație de echivalență este un subiect de relevanță și dezbatere crescândă. Odată cu trecerea timpului, a căpătat o importanță tot mai mare în societate, influențând diferite aspecte ale vieții de zi cu zi. Fie că este în domeniul politicii, economiei, tehnologiei, culturii sau oricare altul, Relație de echivalență a devenit un subiect central care trezește opinii contradictorii și poziții diverse. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Relație de echivalență, analizând impactul acestuia asupra societății și reflectând asupra implicațiilor pe care le are pentru prezentul și viitorul nostru.

O relație de echivalență este o relație binară pe o mulțime A, relație ce îndeplinește următoarele proprietăți:

  1. Reflexivitate: .
  2. Simetrie:
  3. Tranzitivitate: ( și

O relație de echivalență partiționează mulțimea A pe care este definită în clase de echivalență: două elemente sunt în aceeași clasă de echivalență dacă și numai dacă . Clasele de echivalență constituie o familie de submulțimi nevide disjuncte două câte două a căror reuniune este mulțimea A. Familia claselor de echivalență se numește mulțimea cât a mulțimii inițiale în raport cu relația de echivalență considerată, și se notează .

Exemple

adică dacă are rest 0 la împărțirea cu n. Mulțimea cât se notează de obicei cu
unde clasa de echivalență este mulțimea
  • Dacă G este un graf, relația de adiacență definită prin „există o muchie între și ” este o relație de echivalență.
  • Relația definită pe mulțimea numerelor complexe prin este o relație de echivalență. În planul complex, clasele de echivalență ale acestei relație sunt cercuri cu centrul în origine: clasa de echivalență lui z este cercul .
  • Relația de congruența geometrică este o relație de echivalență pe mulțimea tuturor figurilor geometrice.

Vezi și