Sala Dalles

În lumea de astăzi, Sala Dalles a căpătat o relevanță incontestabilă în diverse domenii ale societății. Fie la nivel personal, profesional sau social, Sala Dalles a devenit un subiect de conversație frecventă și de interes general. Impactul și influența sa sunt palpabile în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi, generând atât dezbatere, cât și admirație. Acesta este motivul pentru care este esențial să explorezi în detaliu fenomenul Sala Dalles, analizând implicațiile, consecințele și posibilele interpretări ale acestuia. În acest articol, ne propunem să pătrundem în lumea Sala Dalles pentru a înțelege adevărata sa amploare și importanță astăzi.

Sala Dalles
Clădire
OrașBucurești  Modificați la Wikidata
Țară România Modificați la Wikidata
AdresăBulevardul Nicolae Bălcescu 18, București
Coordonate44°26′17″N 26°06′05″E / 44.438055555556°N 26.101388888889°E ({{PAGENAME}})
Site web
site web oficial

Sala Dalles este o sală de expoziții din București, situată pe bulevardul Nicolae Bălcescu, la numărul 18, în apropierea Pieței Universității.

O doamnă, Elena, moștenitoarea unei familii de greci stabiliți de generații în Valahia, a făcut prin testament o donație către Academia Română, pentru a se înființa „Fundația Ioan Dalles”, ca lăcaș de cultură în memoria ultimului său fiu.[1]

Clădirea Fundației „Ioan I. Dalles”, construită de Emil Prager, după planurile arhitectului Horia Teodoru, a fost inaugurată la 27 februarie 1932[2] cu expozițiile de artă fină George Oprescu și Jean Alexandru Steriadi. După cum se arată în testamentul Elenei Dalles, Asociațiunea Universității Populare din București, care făcea parte din Fundația „Ioan I. Dalles, avea menirea „de a forma caracterele cetățenilor români prin cultivarea și educarea lor sufletească”.[3][4]

În 1958, comuniștii au plasat în fața sălii un bloc, cunoscut azi ca blocul Dalles.[1]

În general, la Sala Dalles se mai organizează târguri de carte „Kilipirim” (în luna noiembrie) și târguri de cadouri pentru diferite sărbători – sărbătorile de iarnă (1 decembrie-24 decembrie), mărțișor sau Paști.

Note

  1. ^ a b Prin București. Ieri și azi.
  2. ^ Istoric, Centrul Metropolitan de Educație si Cultură  “Ioan I. Dalles” (pe website-ul oficial). Accesat 22 august 2023.
  3. ^ „Interbelic”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Sala Dalles