SmartTV

Samsung SmartTV

Smart TV este un televizor LED ce integrează funcțiile clasice ale unui televizor cu funcție de conectare la internet Web.

În Smart TV sunt incorporate dispozitive precum media playere digitale, Blu-ray, console pentru jocuri video și alte dispozitive interactive care utilizează ieșirile pentru ecran ale televizorului. În plus, SmartTV-urile permit vizionarea unui conținut multimedia de pe memory stick-uri USB sau HDD-uri externe și conectarea prin Wi-Fi sau bluetooth cu alte dispozitive precum smartphone, aparat foto sau video, tabletă, laptop sau PC.

Smart TV-ul nu trebuie confundat cu servicii sau echipamente precum IPTV sau Televiziune pe internet, acesta fiind practic un televizor ce dispune de procesor intern și Memorie flash internă, capabil să ruleze un sistem de operare sau aplicații special create pentru el.

Istoric

Dezvoltarea Smart TV-ului începe în anul 1994, în Franța, când pe date de 9 noiembrie, Bertrand Dominique și Gatto Jean Marie au patentat un sistem inteligent de televizor, conectat la sisteme de procesare a datelor prin tehnologiile unei rețele analogice și digitale. Dispozitivul era capabil de a descărca rutinele software necesare, după cerințele utilizatorului și procesarea nevoilor acestora.

Compania Samsung a fost cea care a lansat primul Smart TV în anul 2008, urmat de primul magazin virtual de aplicații pentru Smart TV. Au urmat companiile LG, Sony și Lenovo.

În anul 2015, jumătate dintre televizoarele digitale ce funcționează sunt inteligente, iar în 2016, 2/3 treimi vor fi Smart TV-uri.

În România, acest tip de televizoare se dezvoltă lent, piața televizoarelor inteligente este încă mică la noi, datorită în special prețului ridicat. Românii sunt familiarizați cu conceptul de Smart TV și îl asociază mai ales cu accesul la Internet și la aplicațiile televizorului.

Aplicații

Pe lângă funcțiile tradiționale ale televizorului, un SmartTV are instalate mai multe aplicații specifice:

Software specific

Platformele software ce operează Smart TV-urile pot fi incluse în dispozitiv din fabricație de către producător, fie este un dispozitiv cu un software specializat ce poate fi conectat și instalat prin intermediul unui magazin de aplicații online (app store, app marketplace), într-un mod similar cum sunt integrate aplicațiile în smartphone-uri.

Platforme oferite de producător

Dispozitive și software

Mai mult de jumătate din sistemele de operare SmartTV includ o variantă Linux în interiorul lor.

Avantaje

Un Smart TV are numeroase avantaje față de televizoarele clasice:

Dezavantaje

Principalul dezavantaj al Smart TV-ului este prețul încă destul de ridicat. Un alt dezavantaj este faptul că multe aplicații încă nu sunt disponibile în România, iar cele mai bune dintre ele sunt contracost.

Referințe

  1. ^ tvland.tk: Cum conectezi telefonul sau tableta la TV-ul tău? Screen mirroring cu Miracast Arhivat în 9 aprilie 2017, la Wayback Machine.
  2. ^ cineainventat.ro: smart-tv
  3. ^ business24.ro: smart tv piata romania Arhivat în 22 decembrie 2015, la Wayback Machine.
  4. ^ televizoaresmart.ro: Piața televizoarelor Smart din România încă un bebeluș în creștere
  5. ^ business24.ro: Smart TV-urile încep să prindă la români; piața a ajuns la peste 100.000 de unități
  6. ^ giz.ro: Smart TV – ce este, ce aplicaţii poţi utiliza şi recomandări
  7. ^ techcafe.ro: Cum să transformi orice televizor HDTV într-un Smart TV Mihaela Savu, 4 Ian. 2014
  8. ^ gandul.info: Următorul tău televizor va fi, cel mai probabil, acesta. Cât costă modelele disponibile în România , Adrian Popa, 22.05.2013
  9. ^ arenait.net: De ce-ai alege un Smart TV? Avantaje și dezavantaje Gabriel R., Julie 14 2013


Vezi și

Legături externe