Străin în țară străină

În lumea de astăzi, Străin în țară străină a câștigat o relevanță fără precedent. Fie la nivel personal, profesional sau social, Străin în țară străină a devenit un subiect de interes și dezbatere constant. Impactul său variază de la modul în care relaționăm cu ceilalți până la modul în care ne desfășurăm activitățile zilnice. În acest articol, vom explora în profunzime importanța Străin în țară străină și modul în care influența sa a adus schimbări semnificative în diferite aspecte ale vieții noastre. De la origini și până la proiecția viitoare, Străin în țară străină va continua să fie un subiect de studiu și reflecție care merită toată atenția noastră.

Străin în țară străină
Informații generale
AutorRobert A. Heinlein
Genroman științifico-fantastic
Ediția originală
Titlu original
Stranger in a Strange Land
Limbaengleză
EditurăPutnam Publishing Group / Editura Vremea
Țara primei aparițiiStatele Unite
Data primei apariții1 iunie 1961
Ediția în limba română
TraducătorNicoleta Radu[1]
Data apariției1999

Străin în țară străină (titlu original: Stranger in a Strange Land, cu sensul de Străin într-o lume stranie) este un roman științifico-fantastic din 1961 scris de Robert A. Heinlein, pentru care autorului i-a fost acordat Premiul Hugo.[2]

Subiectul narațiunii este povestea personajului Valentine Michael Smith, un om crescut de marțieni pe planeta Marte, după întoarcerea sa pe Pământ. Romanul explorează interacțiunea sa cu cultura terestră și transformarea sa. Titlul romanului face referire la cartea biblică a Exodului.

Povestea

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Romanul descrie viața lui Valentine Michael Smith, un tânăr născut pe planeta Marte, din părinti de origine pământeană, și devenit, prin educație, pe jumătate marțian. Pe lângă o personalitate fermecătoare, acesta are și puteri ascunse PSI, pe care le-a dobândit pe Marte. El este un fel de Hristos al epocii spatiale, încercând să-i facă pe ceilalți oameni să înțeleagă că viața e veșnică și că aceasta se întemeiază pe dragostea nețărmurită (chiar fizică) și pe înfrățirea universală.

Influențe

Grok

Autorul introduce în Străin în țară străină neologismul: grokking – treaptă superioară a înțelegerii. Cuvântul "grok", inventat în roman, a intrat în limba engleză. În limbajul marțian inventat de Heinlein, "grok" înseamnă literalmente "a bea" și figurativ are sensul de "a înțelege", "a iubi" și "a fi una cu". Acest cuvânt a intrat rapid în limbajul folosit de fanii science fiction, hippie și mai târziu în limbajul programatorilor de calculator[3] și al hackeri[4] și de când a intrat în dicționarul englez Oxford.[5]

Note

  1. ^ „Strain in tara straina, de Robert A. Heinlein :: Libraria.com.ro”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ "1962 Award Winners & Nominees". Worlds Without End. Retrieved 2009-07-27.
  3. ^ „grok | Logstash Reference [5.4] | Elastic”. www.elastic.co (în engleză). Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  4. ^ Raymond, Eric S., ed. (). „grok”. The Jargon File. 4.4.7. Arhivat din originalul de la . 
  5. ^ „Grok”. Oxford English Dictionary. Arhivat din originalul de la . 

Legături externe

Vezi și