TeX

În lumea de astăzi, TeX a devenit un subiect relevant și interesant pentru mulți oameni. Fie că este vorba de impactul său asupra societății, de relevanța sa în istorie sau de influența sa asupra culturii populare, TeX a captat atenția multor oameni din întreaga lume. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale TeX, analizând importanța acestuia, evoluția sa în timp și rolul său în diferite contexte. Printr-o abordare cuprinzătoare și multidisciplinară, vom încerca să aruncăm lumină asupra acestui subiect intrigant și semnificativ, oferind cititorilor noștri o viziune mai profundă și mai cuprinzătoare asupra TeX.

TeX
Autor inițialDonald E. Knuth  Modificați la Wikidata
DezvoltatorDonald E. Knuth
Versiune inițială
Ultima versiune3.141592 (Decembrie, 2002)
Repowww.tug.org/svn/texlive/ Modificați la Wikidata
Scris înWeb
Pascal
SAIL  Modificați la Wikidata
Sistem de operareCross-platform
TipSistem de culegere a documentelor
Licențămodificare liberă, atâta vreme cât programul rezultat nu se numește TeX
Prezență online
http://www.tug.org/

TeX (AFI /tɛx/ ca în greacă sau /tɛk/ ca în engleză; uneori imitând logoul este scris și TEX), este un sistem de culegere a documentelor creat de Donald E. Knuth. Împreună cu limbajul METAFONT pentru descrierea colecțiilor de caractere și cu fontul Computer Modern, a fost gândit cu două principale obiective în minte: întâi să permită oricui să creeze cărți de foarte bună calitate depunând o cantitate rezonabilă de efort, și a doua, să ofere un sistem care va da exact aceleași rezultate pe toate calculatoarele atât acum, cât și pe viitor. Este liber și este popular în mediul academic, în special în comunitățile de matematicieni, fizicieni și de ingineri. A detronat supremația troff, celălalt sistem de culegere a textului de pe sistemele Unix, acolo unde se întâlneau instalări ale ambelor.

TeX este considerat de unii ca fiind cea mai bună soluție pentru culegerea textului ce conține formule matematice, mai ales sub forma LaTeX și a altor pachete de șabloane. Astăzi este folosit de asemenea pentru multe alte sarcini specifice culegerii textului.

Vezi și