Teatrul Mic din București este o temă care a captat atenția oamenilor din întreaga lume. De la apariție a suscitat un mare interes și a făcut obiectul a numeroase dezbateri și discuții. Fie datorită relevanței sale astăzi, fie datorită impactului său istoric, Teatrul Mic din București continuă să fie o problemă de mare importanță pentru societate în general. În acest articol, vom explora în profunzime diferitele dimensiuni ale Teatrul Mic din București și influența sa asupra diferitelor aspecte ale vieții noastre. De la origini până la impactul său asupra culturii populare, ne vom uita la modul în care Teatrul Mic din București și-a pus amprenta asupra istoriei și cum continuă să fie relevantă astăzi.
Teatrul Mic din București | |
Locația | București ![]() România ![]() |
---|---|
Modifică text ![]() |
Teatrul Mic este un teatru din București, cu sediul pe strada Constantin Mille (fostă Sărindar). Fondat ca o companie privată de teatru în 1914, sub denumirea Teatrul Maria Filotti, teatrul a devenit instituție de stat după Al doilea Război Mondial, schimbându-și denumirea în Studioul Actorului de Film "Constantin Nottara", apoi în Teatrul pentru tineret și copii. Poartă denumirea actuală din 1964, când intră în familia teatrelor mici din Europa. De la înființare și până în anul 1979 a funcționat cu o singură sală de spectacole, sala Teatrul Mic, în sediul de pe strada Constantin Mille. În 1979, sub direcția lui Dinu Săraru, s-a inaugurat și o a doua sală, Teatrul Foarte Mic[1], situată pe Bulevardul Carol I, nr. 21, în apropierea Pieței Rosetti. Directorul actual al teatrului este regizorul Gelu Colceag.
De-a lungul timpului, pe scena Teatrului Mic și Teatrului Foarte Mic s-au lansat personalități de marcă ale artei teatrale românești, printre care actorii Gheorghe Ionescu Gion, Ion Marinescu, Octavian Cotescu, Olga Tudorache, Leopoldina Bălănuță, Valeria Seciu, Ștefan Iordache, Mitică Popescu și regizorii Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Crin Teodorescu, Cătălina Buzoianu și Silviu Purcărete. Multe din spectacolele puse în scenă la Teatrul Mic s-au dovedit adevărate performanțe artistice, fiind recompensate cu numeroase premii atât în România, cât și în străinătate.