Virgil Fulicea

În zilele noastre, Virgil Fulicea este un subiect care a căpătat o mare relevanță în societatea de astăzi. Odată cu evoluția constantă a tehnologiei și accesul nelimitat la informații, Virgil Fulicea a devenit un punct focal pentru dezbateri, discuții și analize în toate domeniile. Fie în sfera politică, economică, socială sau culturală, Virgil Fulicea este prezentă într-un fel sau altul în viața noastră de zi cu zi. Este un subiect care trezește pasiuni, opinii diverse și care mișcă mulțimile. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Virgil Fulicea, analizând impactul acestuia, evoluția și relevanța sa astăzi.

Virgil Fulicea
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațiesculptor Modificați la Wikidata

Virgil Fulicea (n. 9 august 1907, Vaida-Recea[2], comitatul Făgăraș, Transilvania – d. 17 ianuarie 1979, Cluj) a fost un sculptor, poet și profesor universitar care a activat la Cluj.

Biografie

Virgil Fulicea s-a născut la 9 august 1907 în localitatea Vaida-Recea, din Țara Făgărașului. Tatăl său, Victor Fulicea, era notar, fiind originar din satul făgărășan Mărgineni.

Virgil Fulicea a urmat școala primară în satul natal, iar în anul 1925 a absolvit cursurile Liceului „Radu Negru” din Făgăraș. A absolvit cursurile Academiei de Arte Frumoase din Cluj, în 1932. În anul 1934, a absolvit și cursurile Facultății de Științe Juridice și Economice din Cernăuți.

A fost profesor la Liceul „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj (1933). La Blaj a colaborat cu Pavel Dan, Ion Agârbiceanu. Apoi, a fost profesor la Liceul de Artă din Cluj, între anii 1948-1955. A intrat în rândul universitarilor, la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, în anul 1955 (sculptură), primind titlul de profesor universitar în anul 1970.

Sculptorul Virgil Fulicea s-a stins din viață la Cluj, la 17 ianuarie 1979. A fost înmormântat în Cimitirul Central din Cluj.

Decorații

  • Ordinul „Meritul Cultural” clasa a IV-a (1968) „pentru activitate deosebită în domeniul artelor plastice”[3]
  • Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (20 aprilie 1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”[4]

Opera

Expoziție permanentă

O expoziție permanentă cuprinzând lucrări[5] ale lui Virgil Fulicea este organizată la Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, în sala ce poartă numele artistului, „Sala Virgil Fulicea” (mai demult, „Sala Dietelor”), situată la primul etaj al Cetății Făgărașului.

Cinstirea memoriei lui Virgil Fulicea

  • O stradă din Cluj-Napoca îi poartă numele: strada Virgil Fulicea.
  • O sală a Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”, în care sunt expuse o parte din lucrările artistului, îi poartă numele: Sala Virgil Fulicea.

Galerie de imagini

Note

  1. ^ Virgil Fulicea, Allgemeines Künstlerlexikon Online 
  2. ^ Azi, Recea, Brașov.
  3. ^ Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr. 640 din 1968 privind conferirea de ordine și medalii unor membri ai Uniunii artiștilor plastici din Republica Socialistă România, publicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, anul IV, nr. 140, Partea I, luni 4 noiembrie 1968, p. 1266.
  4. ^ Decretul nr. 138 din 20 aprilie 1971 privind conferirea unor ordine ale Republicii Socialiste România, text publicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România din 31 decembrie 1971.
  5. ^ În patrimoniul Muzeului Țării Făgărașului se află un număr de 77 de lucrări donate de artist, dintre care doar o parte sunt expuse spre vizitare, din lipsă de spațiu suficient.

Bibliografie

  • Ioan Grecu, Ioan Funariu, Lucia Baki Nicoară, Personalități din Țara Făgărașului (1800-prezent), Editura „Mesagerul de Făgăraș”, 2009, pp. 108–110.

Lectură suplimentară

  • Liviu Literat, Alexandra Rus: Virgil Fulicea – Întoarcere în timp, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2007.

Legături externe