Înțelepciunea lui Sirach

În zilele noastre, Înțelepciunea lui Sirach este un subiect care a căpătat o mare relevanță în societatea modernă. Pe măsură ce timpul trece, mulți oameni sunt interesați de acest subiect și doresc să aprofundeze în el. Și nu este de mirare, întrucât Înțelepciunea lui Sirach trezește curiozitatea și interesul unui spectru larg de oameni, de la experți în domeniu până la cei care pur și simplu caută informații. De aceea, în acest articol vom aprofunda în lumea interesantă a Înțelepciunea lui Sirach, explorând diversele sale fațete și analizând impactul său astăzi. Fără îndoială, acest articol va servi drept punct de plecare pentru cei care doresc să afle mai multe despre Înțelepciunea lui Sirach și să se adâncească în universul său fascinant.

Caligrafie cu începutul Cărții Isus Sirach, Zürich, 1654.

Înțelepciunea lui Sirach (în ebraică ספר בן סירא, Sefer ben Sira, în greacă Σοφία Σιραχ, în latină Liber Ecclesiasticus, „Cartea Bisericească” - a nu se confunda cu Liber Ecclesiastes, „Cartea Ecleziastului”) este una din cărțile Vechiului Testament. Scrierea, cunoscută în tradiția rabinică sub numele de Yehoshua Ben Sira, Iosua fiul lui Sirah, a fost păstrată doar în traducerea greacă Septuaginta. Cartea este considerată canonică în Biserica Catolică și în Bisericile ortodoxe. Martin Luther a înlăturat-o din canonul Vechiului Testament, considerând-o apocrifă. Decizia lui Luther se reflectă în lipsa acestei cărți din edițiile protestante ale Bibliei (la fel ca și Cartea Înțelepciunii etc.).

Datare

Textul inițial a fost redactat în limba ebraică la începutul secolului al II-lea î.e.n. Un nepot al autorului inițial a realizat la sfârșitul secolului al II-lea î.e.n. în Egipt (probabil la Alexandria) traducerea textului în greacă.[1]

Note

  1. ^ Johannes Marböck, Das Buch Jesus Sirach, în: Christian Frevel (ed.): Einleitung in das Alte Testament, Stuttgart 2016, ISBN 978-3-17-030351-5, p. 502 și urm.

Bibliografie

  • Rudolf Smend, Die Weisheit des Jesus Sirach (Înțelepciunea lui Isus Sirach), cu un glosar ebraic, Berlin, 1906.