Tema lui 1175 este una care a captat atenția oamenilor de toate vârstele și mediile. De la relevanța sa în societatea modernă până la impactul său asupra istoriei, 1175 a fost subiect de dezbatere și reflecție în numeroase domenii. De-a lungul anilor, au apărut diferite perspective și abordări, îmbogățind înțelegerea și aprecierea lui 1175. În acest articol, vom explora diverse fațete ale 1175, de la origini până la influența sa actuală, cu scopul de a oferi o privire de ansamblu amplă și completă a acestui subiect fascinant.
1175 (MCLXXV) a fost un an bisect al calendarului iulian.
Evenimente
- ianuarie: Consilierii emirului de Alep, As-Salih Ismail al-Malik, recurg la ajutorul sectei asasinilor pentru a înlătura pericolul reprezentat de Saladin, sultanul Egiptului; un atentat împotriva lui Saladin eșuează.
- 1 februarie: Chemat în sprijinul emirului de Alep împotriva lui Saladin, Raymond, conte de Tripoli și regent al regelui Ierusalimului, atacă orașul Homs; acțiunea îl determină pe Saladin să renunțe la asediul asupra Alepului.
- februarie: În cadrul negocierilor dintre emirul Alepului, al-Malik, și conducătorii Regatului Ierusalimului, cruciatul Renaud de Châtillon este eliberat după 15 ani de captivitate în Alep și începe o perioadă de puternică influență a sa asupra curții din Ierusalim.
- 17 martie: Sultanul Egiptului, Saladin, reia citadela orașului Homs, atacat de cruciați.
- 13 aprilie: Partizanii dinastiei zengide ai lui al-Malik sunt înfrânți de către Saladin în apropiere de Hama.
- 13 aprilie: Împăratul Frederic Barbarossa este nevoit să încheie asediul asupra Alessandriei, după cinci luni de lupte.
- 16 aprilie: Armistițiul de la Montebello (lângă Pavia) între împăratul Frederic Barbarossa și Liga Lombardă.
- 4 mai: Sultanul Saladin este învestit de către califul din Bagdad cu conducerea Egiptului, Siriei și Yemenului.
- 15 iunie: Victorie a cnejilor Mihail I Iurievici și Vsevolod asupra familiei Rostislavici, urmată de pătrunderea lor în Vladimir.
- septembrie: Se încheie alianța dintre Veneția și regele Wilhelm al II-lea al Siciliei, îndreptată împotriva Bizanțului; regele normand se angajează să nu atace posesiunile venețiene de la nord de Ragusa; simțindu-se amenințat de alianța dintre Veneția și regele Siciliei, împăratul bizantin Manuel I Comnen încheie pace cu Veneția și acordă din nou privilegii negustorilor venețieni.
- 6 octombrie: Tratatul de la Windsor: Ruaidri Ua Conchobair (Rory O'Connor), ultimul rege suprem al Irlandei, se supune ca vasal regelui Henric al II-lea al Angliei.
- 6 noiembrie: Împăratul Frederic Barbarossa mediază conflictul dintre Genova și Pisa; cele două orașe-stat își împart posesiunile din Sardinia.
- Se reia războiul dintre împăratul Manuel I Comnen al Bizanțului și sultanul selgiucid de Rum, Kilidj Arslan al II-lea, ca urmare a refuzului celui din urmă de a ceda teritoriile cucerite de la danișmenizii din Anatolia; împăratul bizantin pregătește ofensiva prin întărirea fortărețelor Dorylaeum și Soublaion.
- Contele Umberto al III-lea de Savoia recucerește Torino.
- O puternică flotă almohadă suferă o grea înfrângere din partea portughezilor, în încercarea de recucerire a Lisabonei.
- Comandantul ghurid Ghias ad-Din trimite pe fratele său, Muhammad Shihâb al-Dîn Ghuri în căutarea ultimilor reprezentanți ai dinastiei ghasnavide, refugiați în India; cu această ocazie, ghurizii pun stăpânire pe Multan și Uchch, în regiunea Punjab.
- Dinastia ghurizilor ocupă Herat, în Afghanistan.
- Regatul Namayan din insula Luzon (Filipine) atinge apogeul.
- Atestarea documentara a orașului Timișoara.
- Călugărul budist Honen (sau Genku) fondează în Japonia secta budistă Jōdo-shū, care se bucură de o largă popularitate.
Arte, științe, literatură și filozofie
Înscăunări
Nașteri
- Otto al IV-lea de Braunschweig, împărat romano-german (d. 1218).
- Iolanda de Flandra, împărăteasă de Constantinopol (d. 1219).
- Andrei al II-lea, rege al Ungariei (d. 1235).
- Roger al III-lea, rege al Siciliei (d. 1194).
- Frederic I de Babenberg, duce de Austria (d. 1198).
- Albert I, duce de Saxonia (d. 1260).
- Henric al V-lea de Palatinat (d. 1227).
- Filip I, conte de Namur (d. 1212).
- Robert Grosseteste, om de stat, teolog și episcop englez (d. 1253).
- Michael Scot, matematician și astrolog scoțian (d. 1232).
- Alexandre de Villedieu, matematician și literat francez (d. 1240).
Decese
Vezi și