Acest articol se referă la un film. Pentru alte sensuri, vedeți 8½ (dezambiguizare).
Titlu original
GenFilm de artă, fantezie
RegizorFederico Fellini
ScenaristFederico Fellini
Ennio Flaiano
Tullio Pinelli
Brunello Rondi
Povestire deFederico Fellini
Ennio Flaiano
ProducătorAngelo Rizzoli
StudioCineriz
Francinex
Director de imagineGianni Di Venanzo
MontajLeo Cattozzo
MuzicaNino Rota
DistribuțieMarcello Mastroianni
Claudia Cardinale
Anouk Aimée
Sandra Milo
ȚaraFormat:Film Italy
Filmat înItalia  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiRoma  Modificați la Wikidata
Limba originalăItaliană
Franceză
Engleză
German
PremiiNational Board of Review Award for Best Foreign Language Film] (Federico Fellini, 1963)
Premiul Oscar pentru cele mai bune costume într-un film alb-negru (Piero Gherardi, 1964)
Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin (1964)  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film străin (24 februarie 1964)
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Federico Fellini, 24 februarie 1964)
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original (Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli și Brunello Rondi, 24 februarie 1964)
Premiul Oscar pentru cele mai bune costume într-un film alb-negru (Piero Gherardi, 24 februarie 1964)
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri într-un film alb-negru (Piero Gherardi)
International Submission to the Academy Awards] (Italia, 1964)  Modificați la Wikidata
Parte a serieilista Vaticanului cu cele mai bune filme  Modificați la Wikidata
Prezență online

8½ este un film de artă italian regizat de Federico Fellini. Povestirea scrisă de Federico Fellini și Ennio Flaiano, devenit scenariu scris de Fellini, Tullio Pinelli, Ennio Flaiano și Brunello Rondi, prezintă actorul Marcello Mastroianni ca Guido Anselmi, un faimos regizor italian aflat într-un moment de blocaj artistic al carierei sale.

Filmat în alb-negru de cinematograful Gianni di Venanzo, muzica și sunetul filmului a fost realizat Nino Rota, în timp se costumele și scenografia au fost realizate de Piero Gherardi.

Titlul filmului se referă la numărul de filme realizate de regizorul italian până în acel moment al carierei sale, Fellini considerând acesta ca al optulea și jumătate film al său. Munca sa regizorială anterioară constase din șase (8½' fiind al șaptelea) filme de lung metraj, două filme (secvențe) de scurt metraj și o colaborare cu un alt regizor, Alberto Lattuada, ultimele trei contând pentru Fellini ca trei jumătăți de film, de unde și aritmetica numelui filmului.

8½ a fost recompensat cu două premii Oscar pentru categoriile Cel mai bun film străin și Cele mai bune costume (la categoria alb-negru). Considerat unul dintre cele mai notabile filme de avangardă și unul dintre cele mai influente filme clasice, filmul a fost clasat ca cel de-al treilea cel mai bun film din istoria cinematografiei în anul 2002 într-un sondaj condus de British Film Institute, fiind de asemenea pe lista Vaticanului celor 45 a celor mai bune filme realizate înainte de 1995, data celei de-a o sută aniversare a creării filmului ca mijloc de comunicare.

A fost inclus în lista celor 100 de filme italiene de salvat (100 film italiani da salvare).

Sinopsis

Guido Anselmi, interpretat de Marcello Mastroianni, este un faimos regizor italian, care se găsește într-o perioadă dificilă a carierei sale, aflându-se într-un așa numit blocaj artistic. Aflat în mijlocul realizării unui film de science fiction, care cuprinde numeroase referiri autobiografice, Anselmi se găsește în mijlocul unei crize artistice dublate de una matrimonială. Pe măsură ce regizorul se străduiește să continue filmările - cu motorul său artistic redus la relanti - o serie de visuri, flash-back-uri și fantezii se înlănțuiesc cu lumea reală.

Distribuție

Producție

Recepție

Italia și Franța

Statele Unite

Teme

Influențe

Premii

Referențe

  1. ^ BBC – Review of Fellini's 8½ - Prezentare a filmului 8½ a lui Fedrico Fellini
  2. ^ Alberto Arbasino (1963), analiză a filmului 8½ în Il Giorno, 6 martie 1963 - "Filmul este un pas înainte în istoria filmului de tip romanesc. Structura filmului La Dolce Vita a pavat deja drumul atât în cinema cât și în literatură. Otto e mezzo, oricum, nu numai că se distanțează prin ani de celelalte filme făcute în prezent, dar afectează discursul nostru într-unul dintre cele mai sensibile momente ale coliziunii dintre convențional și avangardă, putând furniza, la fel de bine, un salt în direcția filmului experimental și a viitorului privind scriitura, ființarea și a relației cu realitatea."
  3. ^ Criticul de film Charles Affron scria că "statutul filmului 8½ ca unul din filmele clasice poate fi reunoscut în omagiul adus prin crearea de imitații și variante." Conform aceluiași Affron, criticul Peter Bondanella, specializat în opera lui Fellini, adăuga, "Așa cum s-ar fi putut aștepta de la una din operele cele mai importante din istoria cinematografului, critica filmului 8½ este voluminoasă." Conform Bondanella, The Cinema of Federico Fellini, 163
  4. ^ „Directors' Top Ten Poll”. British Film Institute. Accesat în 26 martie 2007. 
  5. ^ „Vatican Best Films List”. USCCB. Arhivat din original la 23 iulie 2010. Accesat în 25 iulie 2010. 
  6. ^ „100+1 film – Rete degli Spettatori”

Bibliografie

Vezi și

Legături externe


Premii și realizări
Predecesor:
Sundays and Cybele
Golden Globe for Best Foreign Film
1964
Succesor:
Yesterday, Today and Tomorrow