În lumea de astăzi, A fost sau n-a fost? a devenit din ce în ce mai relevant. Fie datorită impactului său asupra societății, a relevanței sale istorice sau a influenței sale în sfera culturală, A fost sau n-a fost? a devenit un subiect de interes și dezbatere constant. De la origini și până la evoluția sa de astăzi, A fost sau n-a fost? a lăsat o amprentă de neșters asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. În acest articol, vom explora în detaliu importanța lui A fost sau n-a fost? și vom analiza impactul acestuia în diverse contexte. De la origine până la transformarea sa de-a lungul timpului, A fost sau n-a fost? continuă să fie un subiect de interes și relevanță, stârnind curiozitatea cercetătorilor, profesorilor și entuziaștilor deopotrivă.
A fost sau n-a fost? (titlu internațional în engleză: 12:08 East of Bucharest) este un film românesc de comedie satirică și dramă, regizat de Corneliu Porumboiu, multiplu premiat la Galele Gopo și recompensat cu Caméra d'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, ediția din 2006.
Întreaga țară a privit în direct la televizor cum mulțimi furioase l-au determinat pe dictatorul Ceaușescu să părăsească Bucureștiul într-un elicopter. Într-un orășel liniștit la est de capitală, la 16 ani de la această dată istorică, Virgil Jderescu (Teodor Corban), patronul unui post TV local are doi invitați pentru a-și împărtăși amintirile gloriei lor de revoluționari. Unul este Emanoil Pișcoci (Mircea Andreescu), un bătrân pensionar care joca uneori rolul lui Moș Crăciun, iar celălalt Tiberiu Mănescu (Ion Sapdaru), un profesor de istorie care tocmai și-a plătit datoriile pe băutură cu întreg salariul. Alături de Pișcoci și de Mănescu, el vrea să răspundă la o întrebare care de 16 ani nu-și găsește răspunsul: „A fost sau n-a fost revoluție în orașul lor?”. Împreună își vor aminti ziua în care au ieșit în piața orașului strigând, „Jos Ceaușescu”. Dar telespectatorii sună pentru a-i contesta pe „eroi,” care poate că băuseră într-un bar sau se pregăteau de Crăciun mai degrabă decât să iasă în străzi ca revoluționari.
Filmul a fost vizionat de 13.355 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.[4]
|archive-url=
necesită |archive-date=
(ajutor), accesat în
|archive-url=
necesită |archive-date=
(ajutor), accesat în