Adrian Borza

Adrian Borza
Date personale
Născut19 ianuarie 1967
Turda
Cetățenie România Canada Canada
Ocupațiemuzician, compozitor, programator, cercetător, profesor, regizor de sunet
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
EducațieStudii muzicale la Iași, Cluj-Napoca și Montréal
Alma materAcademia de muzică Gheorghe Dima
Lucrări remarcabileIf, Dusk, Suită transilvană, Chaconne, akSax, Patru coruri
Stilvocal, instrumental, electroacustic
Cunoscut pentruMuzică electroacustică
PremiiPremiul George Enescu al Academiei Române pe anul 2011

Adrian Borza (n. 19 ianuarie 1967, Turda) este un compozitor român de muzică vocală, instrumentală și electroacustică, regizor de sunet, programator, cercetător și profesor în cadrul Academiei de muzică Gheorghe Dima, unde a elaborat și coordonat cursul de Muzică electronică între 1995 și 2001. O premieră pentru România a fost introducerea disciplinei Sisteme muzicale interactive (programare în limbajul MAX) în curricula Facultății Teoretice, în anul 2008. Este Doctor în muzică, cu teza Tehnici de compoziție pe calculator în lucrări proprii, sub coordonarea lui Cornel Țăranu. A înființat și condus, între anii 2000 și 2004, studioul CMP/Computer Music Production, cu obiectivul principal de a produce muzică contemporană. În România, a inițiat și coordonat Elektro Arts Arhivat în 4 martie 2016, la Wayback Machine., un apel internațional de lucrări de muzică electroacustică și un spectacol audio-video, organizate pentru Festivalul internațional Toamna muzicală clujeană, în perioada aprilie - octombrie 2013. În anul 2013 a fost distins cu Premiul George Enescu al Academiei Române pentru lucrarea If pentru oboi și calculator interactiv, compusă în 2011. Desfășoară și activitate publicistică, fiind autorul a numeroase cărți și articole legate de muzica electroacustică. Din 2017 este Director artistic al Festivalului internațional de arte digitale Elektro Arts.

Premii

Muzică electroacustică

Lucrări de muzică acusmatică și muzică instrumentală cu Live Electronic

Seria The Sound of Image

Lucrări de muzică interactivă și muzică algoritmică realizate cu propriile programe de calculator

Muzică de cameră

Studii și cărți

Discografie

Programe de calculator

Referințe

  1. ^ a b c d Moldovan, Septimiu Gheorghe (2015). "Enciclopedia muzicii electronice românești". Cluj-Napoca: Digital Data. ISBN 978-973-7768-89-6.
  2. ^ Ziarul Financiar (9 ianuarie 2014). "Premiile Academiei Române".
  3. ^ Revista Muzica, Nr. 2 (2013). "Premiile Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pe anul 2012".
  4. ^ a b c d e f Mercean-Țârc, Mirela (2013). "Electronic Music Beyond Technology!". Information and Communication Technologies in the Musical Field, No 1. Cluj-Napoca: Editura MediaMusica. ISSN 2067-9408

Legături externe

  1. ^ clasicradio.ro. „Premiile Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pe anul 2018”. Accesat în 3 mai 2019.