Angela Merici

În lumea de astăzi, Angela Merici a devenit un subiect de mare importanță și interes pentru o gamă largă de oameni. Fie datorită relevanței sale în sfera politică, socială, economică sau culturală, Angela Merici a captat atenția societății în general. Odată cu apariția progreselor tehnologice și a globalizării, Angela Merici a luat un rol de lider în viața de zi cu zi a oamenilor, generând dezbateri și discuții în diferite domenii. De aceea este relevant să analizăm și să aprofundăm în diverse aspecte legate de Angela Merici, pentru a înțelege impactul și amploarea acestuia în lumea de astăzi.

Sf. Angela Merici
Date personale
Născută21 martie 1474
Desenzano del Garda, Italia
Decedată27 ianuarie 1540
Brescia, Italia
Înmormântatăchiesa di Sant'Angela Merici] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiecălugăriţă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană[1][2] Modificați la Wikidata
Venerație
Venerată înBiserica Catolică
Beatificată1768, Roma, Papa Clement al VII-lea
Canonizată24 mai 1807, Roma, Papa Pius al VII-lea
Rămășițe pământeștiBiserica Sf. Afra, Brescia
Sărbătoare27 ianuarie
ApartenențaFundatoarea Congregației Ursulinelor
Sfinți

Angela Merici (n. , Desenzano del Garda, Lombardia, Italia – d. , Brescia, Republica Veneția) a fost o autodidactă italiană, fondatoarea ordinului ursulinelor, pentru educarea fetelor sărace.

Viața

S-a născut la Desenzano del Garda, în regiunea Veneto (Italia); din 1516 a trăit la Brescia. A intrat în ordinul terțiar al lui Francisc de Assisi (destinat laicilor) și a adunat în jurul ei tinere pe care le-a format în vederea exercitării faptelor de caritate. În anul 1535 a întemeiat Societatea Sfintei Ursula (ursulinele) pentru educarea fetelor sărace. Ordinul a fost primul institut secular (laic) întemeiat în contextul reformei catolice (contrareforma). Membrele acestui ordin trăiesc în familiile lor, nu poartă în mod obligatoriu veșminte călugărești, dar urmează sfaturile evanghelice (castitatea, sărăcia, ascultarea).

A fost canonizată în 1807.

Angela Merici este sărbătorită în Biserica Catolică la 27 ianuarie.

Bibliografie

  • "Liturgia orelor", Arhiepiscopia romano-catolică București 1994, p. 1298.

Galerie de imagini

Note

  1. ^ IdRef, accesat în  
  2. ^ CONOR.SI  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe