Anna Jagiello

Anna Jagiello
Date personale
Născută18 octombrie 1523 Modificați la Wikidata
Cracovia, Regatul Poloniei Modificați la Wikidata
Decedată9 septembrie 1596 (72 de ani) Modificați la Wikidata
Varșovia, Polonia-Lituania Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăGroby Królewskie na Wawelu] Modificați la Wikidata
PărințiSigismund I al Poloniei
Bona Sforza] Modificați la Wikidata
Frați și suroriIsabella Jagiello Zapolya
Zofia Jagiellonka]
Katarzyna]
Jadwiga Jagiellonka]
Anna Jagiellon]
Regina Szafraniec]
Jan z Książąt Litewskich]
Wojciech Olbracht]
Catherine Jagellon
Sigismund al II-lea August Modificați la Wikidata
Căsătorită cuȘtefan Báthory (11 mai 1576–12 decembrie 1586) Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
aristocrat Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteslava orientală veche Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăDinastia Jagiellonă
Rege al Poloniei Modificați la Wikidata
Domnie13 decembrie 1575 – 9 septembrie 1596
PredecesorHenric al III-lea al Franței
SuccesorSigismund al III-lea Vasa
list of Lithuanian consorts] Modificați la Wikidata
Semnătură

Ana Iagello - în poloneză: Anna Jagiellonka; în lituaniană: Ona Jogailaitė - (1523 - 1596), a fost regină a Poloniei din 1575 până în 1586. A fost fiica regelui polonez Sigismund I cel Bătrân, și soția lui Ștefan Báthory, rege ales al Poloniei. A fost aleasă regină, împreună cu logodnicul ei, Ștefan, iar cei doi au condus împreună regatul Poloniei până la moartea lui Báthory.

Primii ani

Ana s-a născut în 1523, fiind fiica regelui polonez, Sigismund I cel Bătrân și a reginei poloneze Bona Sforza. Viața ei timpurile a fost una normală. Broda veșminte bisericești, a fost implicată în lucrări de caritate și și-a îndeplinit obligațiile sale de prințesă. Ana a renunțat la pretendentul ei, Regele Suediei, în favoarea surorii ei, Caterina, rămânând necăsătorită până la vârsta de 52 de ani. Cei 33 de ani petrecuți cu mama ei arogantă au învățat-o că doar răbdarea și calmul o pot face pe o femeie să ajungă un monarh la fel de bun ca și un bărbat.

Interregnum

În 1572, fratele ei, Sigismund al II-lea August a murit, lăsând tronul polono-lituanian vacant. În 1572, Jean Montluc, Episcopul de Valencia, i-a oferit prințului francez, Henric, alegerile republicii ca următorul rege. Montluc a promis alegătorilor că Henric se va căsători cu Ana, pentru a menține tradiția dinastică. Cu toate acestea, după ce Henric a fost ales ca monarh în republica polono-lituaniană, el și-a retras promisiunea iar cei doi nu s-au căsătorit niciodată.

În iunie 1574, Henric a părăsit Polonia pentru a-și asuma noile sale îndatoriri ca rege al Franței iar Parlamentul Republicii l-a înlăturat ca monarh de la tronul polonez în mai 1575. În a doua alegere, Ana și-a asumat titlul politic important de infantă, reflectând obiceiul spaniol și subliniind statutul ei dinastic. Titul regal era: Ana, din mila lui Dumnezeu, Infanta Regatului Polonia.

Guvernarea

În toamna anului 1575, un nou candidat a fost oferit alegatorilor din Republică, Ștefan Báthory, principe al Transilvaniei. Ștefan a trebuit să fie de acord și a respectat condiția de a se căsători cu Ana. La data de 15 decembrie 1575, lângă Varșovia, Ana împreună cu Ștefan, au fost aleși guvernanții republicii, iar încoronarea a avut loc la Cracovia pe 1 mai 1576.

După moartea soțului ei în 1586, ea mai avea de jucat ultima piesă în influența tronurilor din Republică, oferindu-l pentru alegeri pe Sigismund al III-lea Vasa, singurul fiu al surorii sale Caterina. Cu ajutorul Anei, acesta a câștigat tronul polono-lituanian ca al treilea monarh ales de Republică.

Moartea și moștenirea

Ana a murit în timpul domniei nepotului ei, Sigismund, în propria țară unde s-a născut și a trăit, pe 9 septembrie 1596. A fost ultima regină din dinastia Iagello.

Varșovia a fost reședința principală a ei înainte de a veni în capitală, unde a înfrumusețat orașul cu diferite contrucții. De asemenea, a finanțat mai multe monumente funerare în Catedrala Wawel, inclusiv monumentul fratelui ei, Sigismund August, al soțului ei Ștefan Báthory în Capela Sfintei Fecioare Maria (1586, Santi Gucci), al mamei sale Bona Sforza în Bazilica Sfântul Nicolae din Bari (1593), și al ei în Catedrala lui Sigismund (Santi Gucci).

Note

  1. ^ a b „Anna Jagiello”, Gemeinsame Normdatei, accesat în 14 octombrie 2015 
  2. ^ a b c d e f g h i j Katalog der Deutschen Nationalbibliothek, accesat în 17 aprilie 2024 
  3. ^ Anna von Polen (Anna Jagiellonka), FemBio-Datenbank]  |access-date= necesită |url= (ajutor)
  4. ^ Anna (Anna), Brockhaus Enzyklopädie, accesat în 9 octombrie 2017 
  5. ^ Anna Jagiellonka, Internetowy Polski Słownik Biograficzny 
  6. ^ a b The Peerage 

Referințe