Acest articol va aborda subiectul Convențiile de la Geneva, care este de mare relevanță astăzi. Convențiile de la Geneva a captat atenția multora datorită impactului său asupra diferitelor aspecte ale societății, culturii și lumii în general. De-a lungul anilor, a existat un interes și dezbatere tot mai mare în jurul Convențiile de la Geneva, ceea ce a condus la studii și cercetări suplimentare pe acest subiect. Acest articol va analiza diferite perspective, date și opinii pentru a oferi o privire de ansamblu amplă și completă a Convențiile de la Geneva.
Convențiile de la Geneva reprezintă ansamblul a patru tratate formulate la Geneva, Elveția, tratate care stabilesc standardele dreptului internațional în ceea ce privește problemele umanitare.
Aceste tratate se referă în principal la tratamentul necombatanților și prizonierilor de război. Ele nu au nicio legătură cu problema folosirii armamentului în timp de război, care este acoperită de Convențiile de la Haga din 1899 și 1907 și de Protocolul de la Geneva din 1925, (care privește folosirea armelor chimice și biologice).
Formalizarea sus-numitelor convenții au fost rezultatul eforturilor lui Henri Dunant, care a fost motivat de ororile cărora le-a fost martor în timpul bătăliei de la Solferino din 1859.
În 1977 și 2005 au fost adăugate trei noi amendamente ale Convențiilor de la Geneva.
După adoptarea primei convenții a fost înființat în 1863 Comitetul Internațional al Crucii Roșii.[1]
![]() |
La Wikisursă există există texte originale legate de acest articol: |