În lumea de astăzi, 1863 este un subiect care a captat atenția tuturor oamenilor, fie datorită relevanței sale istorice, a impactului său asupra societății moderne sau a influenței sale asupra dezvoltării tehnologiei. Timp de secole, 1863 a fost subiect de studiu, dezbateri și controverse, iar importanța sa continuă să crească. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale lui 1863, de la origini până la influența sa astăzi, luând în considerare impactul său asupra diferitelor zone ale vieții de zi cu zi. Vom examina, de asemenea, opiniile și perspectivele experților în domeniu, cu scopul de a oferi o imagine de ansamblu amplă și cuprinzătoare a acestui subiect fascinant.
27 aprilie: Pe o ceață deasă, vasul de pasageri, Anglo Saxon, s-a ciocnit de stânci și s-a scufundat pe coasta Newfoundland. Au murit 128 de oameni. Până în prezent rămâne cel mai sever naufragiu în Atlanticul de Nord.
12 mai: Radama al II-lea, regele Madagascarului, este asasinat într-o conspirație a nobililor, care erau nemulțumiți de cursul său liberal și deschiderea către puterile europene Franța și Marea Britanie. Este urmat la tron de soția sa, Rasoherina. Puterea reală din regat a fost deținută de primul ministru Rainivoninahitriniony, instigatorul loviturii de stat și cel care a devenit soțul reginei la câteva săptămâni după încoronarea acesteia.
12 octombrie: Cuza îl numește prim-ministru pe Mihail Kogălniceanu, care va deține această funcție până la 26 ianuarie1865 și va marca perioada cea mai rodnică în acțiuni social economice din perioada domniei lui Cuza.
Este votată Legea pentru secularizarea averilor mănăstirești, prin care pământul deținut de mănăstirile închinate a reintrat în patrimoniul statului român.
La Londra intră în funcțiune primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu lungimea de 6,3 km. Tracțiunea era realizată de o mașină cu abur.