În acest articol, vom explora subiectul Degenerare (matematică) și vom aprofunda în importanța sa în diverse contexte. Degenerare (matematică) a fost subiect de interes și dezbatere de-a lungul timpului, iar influența sa a fost văzută în diferite domenii, de la cultura populară la știință și politică. De-a lungul istoriei, Degenerare (matematică) a jucat un rol semnificativ în societate, iar relevanța sa este evidentă și astăzi. Prin acest articol, vom analiza numeroasele fațete ale Degenerare (matematică), impactul său asupra vieților noastre și modul în care a evoluat de-a lungul anilor.
În matematică un caz degenerat este un caz limită al unei clase de obiecte care pare a fi diferit calitativ de (și de obicei mai simplu decât) restul clasei,[1] iar termenul degenerare este condiția de a fi un caz degenerat.[2]
Definițiile multor clase de obiecte compuse sau structurate includ adesea implicit inegalități. De exemplu, unghiurile și lungimile laturilor unui triunghi se presupune că sunt pozitive. Cazurile limită, în care una sau mai multe dintre aceste inegalități devin egalități, sunt degenerări. În cazul triunghiurilor, un triunghi este „degenerat” dacă cel puțin o lungime a unei laturi sau unghi este zero, caz în care devine de fapt un segment.[3]
Adesea cazurile degenerate sunt cazurile excepționale în care apar modificări ale dimensiunii obișnuite sau la cardinalitatea obiectului (sau a unei părți a acestuia). De exemplu, un triunghi este un obiect bidimensional, iar un triunghi degenerat este conținut într-o dreaptă unidimensională.[3] Un caz similar este un cerc cu raza 0, care degenerează într-un punct zerodimensional.[1]
Alt exemplu este mulțimea soluțiilor unui sistem de ecuații care depinde de un parametru are în general o anume cardinalitate și dimensiune, dar cardinalitatea și/sau dimensiunea pot fi diferite pentru unele valori excepționale, numite cazuri degenerate. Într-un astfel de caz degenerat se spune că acele soluții sunt degenerate.
Pentru unele clase de obiecte compozite, cazurile degenerate depind de proprietățile care sunt studiate expres. În special, clasa de obiecte poate fi adesea definită sau caracterizată prin sisteme de ecuații. În majoritatea scenariilor, o anumită clasă de obiecte poate fi definită de mai multe sisteme diferite de ecuații, iar aceste sisteme diferite de ecuații pot duce la cazuri degenerate diferite, caracterizând în același timp aceleași cazuri nedegenerate. Acesta poate fi motivul pentru care nu există o definiție generală a degenerării, în ciuda faptului că conceptul este utilizat pe scară largă și definit (dacă este necesar) în fiecare situație specifică.
Un caz degenerat are astfel caracteristici speciale care îl fac să nu fie generic. Totuși, nu toate cazurile care nu sunt generice sunt degenerate. De exemplu, triunghiurile dreptunghice, isoscele și echilaterale nu sunt generice, dar nici degenerate. De fapt, cazurile degenerate corespund adesea singularităților, fie prin obiect, fie prin spațiul de configurație(d). De exemplu, o conică este degenerată dacă și numai dacă are puncte singulare (de exemplu punct, linie, linii de intersectare[4]).
O conică degenerată este o conică (o curbă plană de gradul doi, definită printr-o ecuație polinomială de gradul al doilea) care însă nu este o curbă ireductibilă.