Dionisie al II-lea al Constantinopolului

În acest articol, ne vom adânci în lumea captivantă a lui Dionisie al II-lea al Constantinopolului, explorând numeroasele sale fațete și relevanța sa astăzi. De la origini și până la impactul său asupra societății contemporane, vom analiza în detaliu fiecare aspect legat de Dionisie al II-lea al Constantinopolului, oferind cititorilor noștri o viziune completă și actualizată asupra acestui subiect fascinant. Prin cercetări, interviuri și analize aprofundate, ne propunem să facem lumină asupra Dionisie al II-lea al Constantinopolului, oferind cititorilor noștri o perspectivă informată și îmbogățitoare care să le permită să înțeleagă mai bine importanța și impactul acestuia în diverse domenii.

Dionisie al II-lea al Constantinopolului

Dionisie al II-lea trimițându-l pe Ioasaf, mitropolitul Cizicului, ca sol la țarul Ivan al IV-lea al Rusiei
Date personale
Născutsecolul al XV-lea Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
Decedatiulie 1556 Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot ortodox Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Dionisie al II-lea (în greacă Διονύσιος Β΄, transliterat: Dionisios 2; n. secolul al XV-lea, Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit – d. iulie 1556, Constantinopol, Imperiul Otoman) a fost un cleric ortodox grec, care a îndeplinit funcția de patriarh ecumenic al Constantinopolului între anii 1546 și 1556.

Biografie

S-a născut la Galata (acum parte a Istanbulului).[1] În anul 1516[2]:186 a fost numit mitropolit al Nicomidiei și a fost hirotonit episcop de către patriarhul Teolept I al Constantinopolului.[1]

Mitropolitul Dionisie a fost desemnat de patriarhul Ieremia I ca succesor al său și, după moartea lui Ieremia, a fost ales patriarh la 17 aprilie 1546,[2]:39 în urma unor manifestații populare de susținere și împotriva dorințelor membrilor Sfântului Sinod.[3] În perioada păstoririi sale, i s-a reproșat că a majorat peșcheșul de numire (peshtesh) datorat sultanului otoman la trei mii de écu și că a demolat, la porunca sultanului, marea cruce de pe acoperișul Bisericii Pammakaristos, care îndeplinea în acea vreme funcția de catedrală patriarhală.[4]

Evenimentul cel mai important al păstoririi sale a fost călătoria în Italia în anul 1546 a tânărului mitropolit al Cezareei, Mitrofan, care a devenit după mai mulți ani patriarh al Constantinopolului. Dionisie l-a trimis pe Mitrofan la Veneția în principal pentru a strânge fonduri, dar Mitrofan a profitat de ocazie și a călătorit la Roma, unde l-a întâlnit pe papă. Aceste știri au provocat o mare îngrijorare unei părți semnificative a populației grecești din Constantinopol, care a declanșat o revoltă în 1548 și a încercat să-l ucidă pe Dionisie, care era considerat la fel de vinovat ca și Mitrofan.[5] Sinodul intenționa să-l destituie pe patriarh, dar nu a întreprins nicio acțiune împotriva lui, deoarece Dionisie se bucura de sprijinul sultanului Soliman Magnificul.[6]

Dionisie a păstorit ca patriarh până la moartea sa. Cercetătorii nu s-au pus de acord cu privire la data morții sale și au susținut diverse date ale morții sale precum 1554 și 1555, dar data corectă pare să fie iulie 1556,[2]:46 o concluzie susținută de documente venețiene.[5] Dionisie a fost înmormântat în Mănăstirea Kamariotissa de pe insula Chalki.[1]

Note

  1. ^ a b c „Dionysios II”. Ecumenical Patriarchate. Accesat în . 
  2. ^ a b c Kiminas, Demetrius (). The Ecumenical Patriarchate. Wildside Press LLC. ISBN 978-1-4344-5876-6. 
  3. ^ Runciman, Steven (). The Great Church in captivityNecesită înregistrare gratuită. Cambridge University Press. p. 199. ISBN 978-0-521-31310-0. 
  4. ^ R. Janin (). „Costantinople, Patriarcat grec”. Dictionnaire d'histoire et de géographie ecclésiastiques⁠(d). 13. Paris: Letouzey et Ané. 677. 
  5. ^ a b Moustakas Konstantinos. „Dionysios II of Constantinople”. Encyclopaedia of the Hellenic World, Asia Minor. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Frazee, Charles (). Catholics and sultans : the church and the Ottoman Empire, 1453-1923. London: Cambridge University Press. p. 29. ISBN 0-521-02700-4. 

Bibliografie


Funcții religioase
Predecesor:
Ieremia I
Patriarh ecumenic al Constantinopolului
17 aprilie 1546 – iulie 1556
Succesor:
Ioasaf al II-lea