În articolul de astăzi vom explora toate fațetele Eclipsa de Soare din 11 august 1999, un subiect care a captat atenția multor oameni din întreaga lume. De la impactul său asupra societății până la relevanța sa istorică, Eclipsa de Soare din 11 august 1999 este un subiect care nu lasă pe nimeni indiferent. Pe parcursul acestui articol, vom descoperi diferitele perspective care există asupra Eclipsa de Soare din 11 august 1999, precum și implicațiile pe care le are asupra vieții noastre de zi cu zi. Fie la nivel personal, cultural sau științific, Eclipsa de Soare din 11 august 1999 ne invită să reflectăm asupra aspectelor fundamentale ale existenței noastre. Citiți mai departe pentru a porni într-o călătorie fascinantă prin acest subiect intrigant.
Eclipsa de Soare din 11 august 1999 a fost ultima eclipsă totală de Soare din secolul al XX-lea și, implicit, din mileniul al II-lea, în anul 2000 neexistând eclipse totale de Soare. A fost cea de-a douăzeci și una eclipsă (din 77), din seria Saros 145.[2]
Deși a avut o durată de totalitate mijlocie, relativ scurtă, eclipsa a fost excepțională întrucât a avut cei mai mulți observatori din întreaga istorie.
S-a produs în urmă cu
25 ani, 251 zile.Banda de totalitate a umbrei Lunii a început în Oceanul Atlantic, nu departe de Terra Nova, înainte de a traversa, pe la orele 11 UTC, Cornwall, comitatul Devon, nordul Franței, sudul Belgiei, Luxemburg, sudul Germaniei, Austria, nordul Serbiei, România, unde a avut loc maximul la Ocnele Mari, lângă Râmnicu Vâlcea, apoi Bulgaria, Marea Neagră, Turcia, Iranul, sudul Pakistanului, cât și India, sfârșindu-se în apropierea coastelor indiene ale Golfului Bengal.
În Republica Moldova suprafața Soarelui acoperită de Lună alcătuia 93% [3]
În 1998, pentru comemorarea Eclipsei totale de Soare din 11 august 1999, Poșta Română a pus în circulație o marcă poștală cu valoarea nominală de 1.100 lei. Pentru comemorarea aceluiași eveniment astronomic, serviciile poștale ale României au pus în circulație, în 1999, o marcă poștală cu valoarea nominală de 1.100 de lei, precum și o ilustrație maximă, pe care este obliterată aceeași marcă poștală, cu o ștampilă specială.
În 1999, Banca Națională a României a emis o monedă de circulație, cu valoarea nominală de 500 de lei, pentru comemorarea evenimentului astronomic al anului, Eclipsa totală de Soare din 1999.
La 2 august 1999, pentru comemorarea Eclipsei totale de Soare din 11 august 1999, Banca Națională a României a emis o bancnotă din polimeri cu valoarea nominală de 2.000 de lei,[4] aceasta fiind prima bancnotă din polimeri emisă de România și totodată prima bancnotă din polimeri emisă în Europa.