Fiducia

Fiducia reprezintă o instituție nou introdusă prin Codul Civil (articolele 773-791).

Definiție

Fiducia este operațiunea juridică prin care unul sau mai mulți constituitori transferă drepturi reale, drepturi de creanță, garanții ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente ori viitoare, către unul sau mai mulți fiduciari care le exercită cu un scop determinat, în folosul unuia sau mai multor beneficiari. Fiducia este stabilită expres prin lege sau prin contract încheiat în formă autentică. La încetarea contractului, masa patrimonială se transferă la beneficiar sau, în lipsa acestuia, la constituitor. Contractul de fiducie este lovit de nulitate absolută dacă prin el se realizează o liberalitate indirectă în folosul beneficiarului.

Definiția fiduciei este oferită chiar de dispozițiile art. 773 C. civ., a cărui denumire marginală este „Noțiune”, care stipulează că „fiducia este operațiunea juridică  prin care unul sau mai mulți constituitori transferă drepturi reale, drepturi de creanță, garanții ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente ori viitoare, către unul sau mai mulți fiduciari care le exercită cu un scop determinat, în folosul unuia sau mai multor beneficiari. Aceste drepturi alcătuiesc o masă patrimonială autonomă, distinctă de celelalte drepturi și obligații din patrimoniile fiduciarilor”.

Părțile contractului de fiducie

„Din definiția legală acordată fiduciei rezultă cele trei persoane implicate în această operațiune juridică, recte constituitorul sau constituitorii (care are/au drept echivalent, în cazul trust-ului, settlor-ul/grantor-ul), fiduciarul sau fiduciarii (cu echivalent trustee-ul) și beneficiarul sau beneficiarii . Între constituitor, respectiv fiduciar, pe de o parte și beneficiar pe de altă parte, poate exista identitate, această situație fiind expressis verbis reglementată (după modelul francez) de către art. 777 C. civ. (Beneficiarul fiduciei).”

Conținutul contractului de fiducie

Contractul de fiducie, sub sancțiunea nulității, trebuie să cuprindă:

Formalități privind contractul de fiducie

Înregistrarea fiscală

Opozabilitatea fiduciei

Cerințe speciale de formă

Răspunderea fiduciarului pentru prejudiciile cauzate

Pentru prejudiciile cauzate prin actele de conservare sau administrare a masei patrimoniale fiduciare, fiduciarul răspunde numai cu celelalte drepturi cuprinse în patrimoniul său.

Note

  1. ^ Av. Dr. MOREANU, Daniel (2017). „Fiducia si Trust-ul”. CH Beck, Bucuresti. 
  2. ^ Av. Dr. MOREANU, Daniel (2017). „Fiducia si Trust-ul”. CH Beck, Bucuresti. 

Bibliografie