Gyárfás Kurkó

În acest articol vom explora și analiza Gyárfás Kurkó din perspective diferite și în contexte diferite. Gyárfás Kurkó este un subiect care a captat atenția oamenilor din întreaga lume, iar importanța și impactul său sunt incontestabile. De-a lungul anilor, Gyárfás Kurkó a stârnit dezbateri aprinse, a generat schimbări semnificative și a fost o sursă de inspirație pentru mulți. În această postare, vom arunca o privire profundă asupra Gyárfás Kurkó pentru a-i înțelege semnificația, relevanța și influența asupra vieții noastre. De la origine și până la evoluție, Gyárfás Kurkó și-a lăsat o amprentă de neșters asupra societății și este esențial să-i înțelegem acoperirea pentru a-i aprecia adevărata valoare. Obiectivul acestui articol este de a oferi o privire de ansamblu completă și perspicace a Gyárfás Kurkó și, astfel, de a contribui la înțelegerea și discuția acestui subiect.

Gyárfás Kurkó
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Sândominic, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (73 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Brașov, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Deputat al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Partid politicPCR  Modificați la Wikidata

Gyárfás Kurkó (n. 1909, Sândominic, comitatul Ciuc – d. 22 mai 1983, Brașov) a fost un politician de stânga, redactor al revistei Népi Egység (Unitatea Poporului), deținut politic amnistiat.

Biografie

A învățat meseria de lăcătuș mecanic, mai târziu și-a deschis atelier de tâmplărie metalică în Brașov. În august 1934 o parte din Partidul Maghiarilor s-a separat în MADOSZ. Kurkó a devenit conducătorul filialei din Brașov, iar din 1938, președinte pe țară al acestei organizații. În timpul dictaturii regelui Carol al II-lea Madosz a funcționat ilegal. În iunie 1940 a fost reținut împreună cu alți membri Madosz și ținut în Caracal până în noiembrie. De acolo a fost transferat la Brașov.

După 23 august 1944 la Brașov a luat ființă o nouă formațiune politică a etnicilor maghiari, noul organism intitulându-se Uniunea Populară Maghiară, cu Gyárfás Kurkó președinte, până în 1947.[2] Tot perioada respectivă a pus bazele revistei Népi Egység, al cărei redactor a fost până în 1947. În acești ani a luptat pentru drepturi colective ale minorităților, probleme înaintate și în Parlament, unde a fost ales din partea UPM. Proiectul respectiv de lege a rămas neadoptat.

În 1949 Gyárfás Kurkó a fost arestat împreună cu alte persoane, printre care și Áron Márton, episcopul catolic al Transilvaniei, scriitori, publiciști maghiari etc. În data de 6 august 1951 a fost condamnat la 10 ani de închisoare grea și 25 de ani muncă silnică.[3] În urma torturilor la care a fost supus, Gyárfás Kurkó și-a pierdut mințile.[4]

A fost eliberat la 4 august 1964, cu ocazia amnistiei politice. În anul 1968, cu ocazia rejudecării procesului, s-a constatat inexistența probelor de vinovăție, astfel că Gyárfás Kurkó a fost reabilitat.[4] Până la pensionare a lucrat ca muncitor textilist, dar i s-a reeditat cartea Nehez kenyer. A decedat în 1983 la Brașov, unde a fost înmormântat.

Note

Legături externe