Hertz

Acest articol va aborda subiectul Hertz, care a căpătat o mare relevanță în ultimii ani datorită impactului său asupra diferitelor zone ale societății. De-a lungul istoriei, Hertz a fost subiectul a numeroase studii și dezbateri, generând un interes din ce în ce mai mare din partea academicilor, experților și publicului larg. Acest articol urmărește să analizeze în profunzime cele mai relevante aspecte ale Hertz, explorând dimensiunile sale multiple și influența sa în diferite contexte. De asemenea, vor fi examinate cele mai recente cercetări legate de Hertz, pentru a oferi o viziune completă și actualizată asupra subiectului. Printr-o abordare critică și reflexivă, se dorește să ofere cititorului o perspectivă îmbogățitoare care contribuie la o mai bună înțelegere a Hertz și a implicațiilor sale în societatea contemporană.

Pentru alte sensuri, vedeți Hertz (dezambiguizare).
Pagina „Hz” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Hz (dezambiguizare).
Hertz
NumeHertz
Mărimefrecvență[1][2]
Simbolul mărimiif, ν
Denumit dupăHeinrich Hertz
Unitatea în SI1 Hertz

Hertzul, în limba română scris și herț, este unitatea de măsură pentru frecvență în Sistemul Internațional. Simbolul pentru hertz este Hz. O frecvență de 1 Hz corespunde la o perioadă de repetare a unui fenomen de o secundă, 2 Hz la o jumătate de secundă, etc.

Această denumire a fost stabilită la Conferința Generală de Măsuri și Greutăți din 1960 în cinstea fizicianului german Heinrich Hertz care a avut importante contribuții în electromagnetism, cea mai cunoscută fiind descoperirea undelor radio. Până atunci se folosea unitatea de cicluri pe secundă.

Multipli și submultipli

Tabelul de mai jos cuprinde multiplii și submultiplii hertzului. Denumirile scrise în caractere aldine arată unitățile mai des folosite.

Multiplu Denumire Simbol     Submultiplu Denumire Simbol
100 hertz Hz
101 decahertz daHz 10–1 decihertz dHz
102 hectohertz hHz 10–2 centihertz cHz
103 kilohertz kHz 10–3 milihertz mHz
106 megahertz MHz 10–6 microhertz µHz
109 gigahertz GHz 10–9 nanohertz nHz
1012 terahertz THz 10–12 picohertz pHz
1015 petahertz PHz 10–15 femtohertz fHz
1018 exahertz EHz 10–18 atohertz aHz
1021 zetahertz ZHz 10–21 zeptohertz zHz
1024 yotahertz YHz 10–24 yoctohertz yHz

Note

  1. ^ SI A concise summary of the International System of Units, SI (PDF) 
  2. ^ 6.5.3, Quantities and units—Part 1: General, p. 18