Khadija bint Khumaylid

În acest articol ne vom adânci în lumea fascinantă a lui Khadija bint Khumaylid, explorând diversele sale fațete, evoluția sa în timp și impactul său asupra societății actuale. De la origini până la cele mai recente aplicații, Khadija bint Khumaylid a lăsat o amprentă de neșters în domenii atât de diverse precum știința, cultura, tehnologia și politica. Pe parcursul rândurilor următoare, vom analiza în profunzime aspectele sale cele mai relevante, dezvăluindu-i misterele și descoperindu-i relevanța astăzi. Pregătește-te să te cufunzi într-o călătorie incitantă prin Khadija bint Khumaylid, un subiect care nu va lăsa pe nimeni indiferent.

Khadija bint Khumaylid
Date personale
Născutăsecolul al VI-lea d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Mecca, Provincia Mecca, Arabia Saudită Modificați la Wikidata
Decedată619 d.Hr.[2][1] Modificați la Wikidata
Mecca, Provincia Mecca, Arabia Saudită Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăJannat al-Mu'alla Modificați la Wikidata
PărințiKhuwaylid ibn Asad]
Fatima bint Za'idah] Modificați la Wikidata
Frați și suroriHizam ibn Khuwaylid]
Awwam ibn Khuwaylid]
Halah bint Khuwailid]
Nawfal ibn Khuwaylid] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuAl-Nabash bin Zarara Al-Tamimi]
Mahomed (septembrie 595 d.Hr.–)[3] Modificați la Wikidata
CopiiHind bint Atiq]
Qasim ibn Muhammad]
Fatimah[3][4]
Ruqayya bint Muhammad][3][5]
Zainab bint Muhammad][3][6]
Umm Kulthum bint Muhammad][3][7]
Abd-Allah ibn Muhammad]
Q6740568
Q124407065
Q125493156
...încă 2 Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațiefemeie de afaceri
wholesale merchant]
negustoare Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba arabă
limba arabă clasică Modificați la Wikidata

Khadījah bint Khuwaylid (în arabă: خديجة بنت خويلد; sau Khadījah al-Kubra (Khadijah cea Mare) n. secolul al VI-lea d.Hr., Mecca, Provincia Mecca, Arabia Saudită – d. 619 d.Hr., Mecca, Provincia Mecca, Arabia Saudită) a fost prima soție a profetului Muhammad (cca. 570-632). Khadija este o figură iconică în istoria islamului și, alături de fiica sa, Fatima, este considerată una dintre femeile sfinte din islam, datorită vieții exemplare pe care a avut-o <[8]. Khadija a fost prima persoană care s-a convertit la islam după revelațiile profetului Muhammad. Acesta a fost căsătorit cu Khadija până la moartea acesteia, în timpul vieții ei Muhammad nu a fost căsătorit cu o altă femeie, fiind singura căsătorie monogamă a acestuia.

Din acest motiv, mai mulți istorici consideră că Khadija a fost cea mai iubită dintre soțiile sale și, de asemenea, cea mai importantă din punctul de vedere al rolului pe care l-a avut în propagarea islamului. Există mai multe hadith-uri care o descriu și vorbesc despre importanța acesteia. Inclusiv Aischa bint Abu Bakr afirmă, în Sahih al-Bukhari că Khadija a avut un loc central în viața lui Muhammad: „Nu am simțit gelozie pentru niciuna dintre soțiile Profetului așa cum am simțit pentru Khadija, cu toate că nu am întâlnit-o niciodată, dar Profetul obișnuia să o menționeze foarte des și, oricând sacrifica o oaie, o tăia în bucăți și le-o trimitea prietenelor Khadijei” <[9].

Bibliografie

Anii de dinaintea căsătoriei cu Muhammad

Cu toate că este cunoscută drept soție a lui Muhammad, Khadija a devenit faimoasă în Peninsula Arabă cu mult înainte de apariția islamului. Notorietatea sa s-a datorat nu numai bunicului său, Asad ibn ‘Abdul-‘Uzza, care a fost fondatorul clanului Asad din tribul Quraysh, dar și datorită statutului de comerciantă prosperă pe care îl avea. Muhammad ibn Sad amintește faptul că „Atunci când plecau într-o călătorie către Siria, sau Yemen, caravanele Khadijei erau la fel de multe ca toate caravanele tribului Quraysh la un loc” <[10]. Khadija nu obișnuia să călătorească alături de caravanele sale, ci angaja alte persoane care să facă comerț în numele său. În acest fel, l-a întâlnit pe Muhammad, viitorul profet al islamului. În 595, Khadija avea nevoie de un bărbat care să conducă, în numele său, o tranzacție în Siria, acesteia fiindu-i recomandat chiar Muhammad, un verișor îndepărtat din neamul Quraysh. <[11].

Căsătoria cu Muhammad

Sursele confirmă faptul că Khadija era mai bogată, mai educată, dar și mai în vârstă decât Muhammad, care la momentul căsătoriei cu Khadija avea 25 de ani. Relația lor profesională s-a transformat rapid într-una personală, iar aceștia s-au căsătorit după ce Khadija i-a propus lui Muhammad acest lucru, rostind următoarele cuvinte: „Oh, fiu al unchiului meu, te plac datorită relației dintre noi și a reputației pe care o ai în rândul oamenilor tăi, a încrederii pe care ți-o pot oferi, a bunului tău caracter și a onestității tale” <[12].

." class="mw-editsection-visualeditor">modificare | modificare sursă]

Khadija avea o avere foarte mare, pe care și-o administra singură. Prin căsătoria cu aceasta, Muhammad a căpătat un nou statut social și, totodată, accesul la fonduri care să îi permită să își extindă propriile afaceri. <[13]. Se cunoaște faptul că cei doi au avut copii, însă numărul acestora este incert, variind între 2 și 11 copii. Majoritatea istoricilor nu pun, însă, la îndoială nașterea a doi dintre copiii pe care se presupune că i-ar fi avut Khadija alături de Muhammad, și anume: o fiică numită Fatima și Ahmed, un fiu care a murit după ce Muhammad a avut primele revelații <[14]. Pe lângă copiii pe care i-a avut cu Muhammad, Khadija a mai avut și alți copii născuți în urma căsătoriilor anterioare. <[15].

Moartea

Khadija a murit la scurt timp după ce profetul Muhammad a avut prima revelație și s-a convertit la islam. Muhammad a numit anul în care a murit Khadija „Anul Tristeții”, pentru că în acest an avea să își piardă și unchiul, pe Abu Talib <[16]. Se crede că Khadija a murit la vârsta de 65 de ani, fiind îngropată la Mecca, în Arabia Saudită <[17]. În anii următori morții celor doi protectori ai soi, Khadija și unchiul său, Abu Talib, Muhammad a fost nevoit să părăsească Mecca și să se refugieze la Medina, din cauza opoziției puternice pe care o întâmpina din partea tribului Quraysh <[18].

Note

  1. ^ a b Khadījah, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  2. ^ History of the Prophets and Kings]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ a b c d e IIeS / Hadidja bint Huvailid]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ IIeS / Fatima bint Muhammad]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ IIeS / Rukaiia bint Muhammad]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ IIeS / Zainab bint Muhammad]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  7. ^ IIeS / Umm Kulsum bint Muhammad]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  8. ^ El-Azhary, Amira.Beyond The Exotic: Women's Histories In Islamic Societies.Syracuse, N.Y.: Syracuse University Press, 2005, p. 12
  9. ^ > Hadith-Sahih al Bukhari.sunnah.com
  10. ^ > Hendrix, Scott.The World's Greatest Religious Leaders. How Religious Figures Helped Shape World History, ABC-CLIO, 2018, p. 325
  11. ^ > Lings, Martin. Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources. 2006, pp. 33-34
  12. ^ > Lings, Martin. Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources. 2006, pp. 33-34
  13. ^ > Benedikt, Koehler. Early Islam and the Birth of Capitalism. 2004, Lexington Books, p.31
  14. ^ > Hendrix, Scott.The World's Greatest Religious Leaders. How Religious Figures Helped Shape World History, ABC-CLIO, 2018, p. 327
  15. ^ >al-Tabari. Volume 9: The Last Years of the Prophet. New York Press, 1990, p. 133
  16. ^ > Guillaume, Alfred. The Life of Muhammad. Oxford, p. 83
  17. ^ > Muhammad, Farkhanda Noor.Islamiat for Students. Revised Edition 2000: pp. 74–75
  18. ^ > Asimi, Ja'Far. The Life, Traditions, and Sayings of the Prophet. New York: Crossroad, 1987 pp. 77–78

Legături externe