Mario Soldati

Subiectul Mario Soldati este discutat pe scară largă și a generat un mare interes în societatea actuală. De zeci de ani, Mario Soldati a fost subiect de dezbatere în rândul experților din diferite discipline, precum și de interes pentru publicul larg. Relevanța sa este de netăgăduit, iar impactul său se extinde în diferite domenii ale societății. De-a lungul anilor, Mario Soldati a cunoscut schimbări semnificative care i-au marcat evoluția și influența în lumea contemporană. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Mario Soldati, de la originea și până la impactul său astăzi, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și actualizată a acestui subiect foarte relevant.

Mario Soldati
Date personale
Născut[2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Torino, Italia[7][8] Modificați la Wikidata
Decedat (92 de ani)[2][3][4][5][9] Modificați la Wikidata
Tellaro⁠(d), Lerici, Liguria, Italia[10] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitero Monumentale di Torino] Modificați la Wikidata
Cetățenie Italia ()[11]
 Regatul Italiei ()[12] Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de film
politician
jurnalist
scriitor
scenarist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană[3] Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea din Torino
Sociale]
Alte premii
Premiul Strega (1954)
Premiul Bagutta (1976)
Viareggio-Versilia International Prize] (1987)[1]
Premio Napoli] (1978)
Premio Campiello] (1970)
Medaglia d'argento al valor civile] (1922)
Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Cavaler (1995) Modificați la Wikidata
Prezență online
Mario Soldati la Lido di Venezia în ani 1980

Mario Soldati (n. , Torino, Italia – d. , Tellaro⁠(d), Lerici, Liguria, Italia) a fost un scriitor și regizor italian. A câștigat Premiul Strega în 1954 pentru Lettere da Capri. A regizat mai multe filme adaptate din romane și a lucrat cu actrițe italiene importante ca Sophia Loren și Gina Lollobrigida.

Biografie

Originar din Torino, Soldati a urmat Liceo Sociale, o școală iezuită, și a terminat liceul la vârsta de 17 ani. Apoi a studiat științe umaniste la Universitatea din Torino. La acea vreme Universitatea era un focar de activitate intelectuală, iar tânărul Soldati avea să cunoască și să se împrietenească cu activistul și scriitorul Carlo Levi și jurnalistul Giacomo Debenedetti care erau mai în vârstă, studenți în ultimul an. Ulterior a urmat istoria artei la Universitatea din Roma. A început să publice romane în 1929. A obținut cea mai mare remarcare cu America primo amore, publicată în 1935, memorii ale timpului petrecut predând la Universitatea Columbia. A câștigat premii literare pentru opera sa, în special Premiul Strega pentru Lettere da Capri în 1954.

Interesat și de film, Soldati a început să regizeze în 1938. Cele mai cunoscute filme ale sale sunt Piccolo mondo antico (1941) și Malombra (1942) cu Isa Miranda - ambele bazate pe romanele lui Antonio Fogazzaro. Aceste două filme aparțin mișcării de la începutul anilor 1940 din cinematografia italiană cunoscută sub numele de calligrafismo. Alte filme populare au fost Eugenie Grandet, bazat pe romanul lui Balzac, cu Alida Valli; Fuga in Francia (1948); The River Girl (cu Sophia Loren în rol principal) și La provinciale (cu Gina Lollobrigida în rol principal). Soldati a publicat în mod regulat articole în ziare italiene, printre care Il Mondo, Il Corriere della Sera, La Stampa, Avanti, L'Unità și Il Giorno.

A decedat la Lerici în 1999 la 92 de ani.

Filmografie selectivă

Alida Valli și Giuditta Rissone în Eugenia Grandet (1947)

Regizor și scenarist

Scenarist

Distincții și premii

Note

  1. ^ http://www.premioletterarioviareggiorepaci.it/premi/vincitori/2-Premio%20Internazionale%20Viareggio-Versilia  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Mario Soldati, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b c Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ a b Mario Soldati, Catalogo Vegetti della letteratura fantastica 
  5. ^ a b BeWeB, accesat în  
  6. ^ Mario Soldati, Munzinger Personen, accesat în  
  7. ^ Dizionario degli scrittori italiani contemporanei pseudonimi: 1900-1975], p. 207  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  8. ^ „Mario Soldati”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  9. ^ Mario Soldati, Gran Enciclopèdia Catalana 
  10. ^ „Mario Soldati”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  11. ^ LIBRIS, , accesat în  
  12. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  13. ^ „Italian Comedy - The State of Things”. labiennale.org. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și

Legături externe

Materiale media legate de Mario Soldati la Wikimedia Commons