Martha Kessler

Astăzi vrem să vorbim despre Martha Kessler, un subiect care a stârnit interes și dezbatere în ultima vreme. Martha Kessler este o problemă care afectează oameni de toate vârstele și mediile, iar relevanța sa a crescut în ultimii ani. În acest articol, vom explora diferite aspecte ale Martha Kessler, de la cauzele și consecințele sale până la posibilele soluții și abordări pentru a o aborda. Martha Kessler este o problemă care ne preocupă pe toți și este important să o înțelegem și să luăm în considerare implicațiile sale în societatea noastră actuală. Alăturați-vă nouă în acest tur al Martha Kessler și descoperiți mai multe despre acest subiect interesant.

Martha Bugariu-Kessler

Mezzosoprana Martha Kessler
Date personale
Născută9 aprilie 1930
Recaș, România
Decedată8 ianuarie 2000, (70 de ani)
București, România
Căsătorită cuKlaus Kessler
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață de operă
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Origineșvăbească
Gen muzicaloperă
Tipul de vocemezzosoprană
Ani de activitate1950 - 1980
Membri
Filarmonica „George Enescu”

Martha Bugariu-Kessler[1] (n. 9 aprilie 1930, Recaș, județul Timiș[2] - d. 8 ianuarie 2000, București[3]) a fost o mezzosoprană din România.

A fost căsătorită cu muzicianul amator, criticul muzical, scriitorul și medicul Klaus Kessler (n. 3 octombrie 1925 la Timișoara – d. 20 decembrie 2005 la București).[4]

Soțul ei a încurajat-o și susținut-o la debutul în spectaculoasa sa carieră de cântăreață, care a durat din 1950 până în 1980. Datorită lui, Martha Bugariu-Kessler a debutat în 1950 la Catedrala Evanghelică din Sibiu cu Missa în si minor (BWV 232) de Johann Sebastian Bach.

Ulterior, a făcut parte din cvartetul vocal al Filarmonicii „George Enescu” din București, unde a cântat timp de 30 de ani.

A susținut spectacole în toată Europa, în Uniunea Sovietică și în Israel.[1] A realizat un concert care a ilustrat cântecul popoarelor pe stiluri și epoci, și a cutreierat lumea cu el, de la Belgrad la Barcelona, de la Marea Roșie la Ierusalim, de la Paris în Crimeea, fiind primită cu respectul datorat marilor artiști.[5]

În țară, a fost adesea oaspete la Filarmonica "Banatul" din Timișoara.[6]

Distincții

  • Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (12 septembrie 1968) „cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Filarmonicii «George Enescu» din București, pentru merite deosebite în activitatea muzicală”[7]

Note

  1. ^ a b Martha Kessler (Mezzo-soprano)
  2. ^ Recaș: o frântură de poveste cu oameni de azi și de demult
  3. ^ Galeria oamenilor de seamă din Recaș: Martha Bugariu Kessler
  4. ^ Klaus Kessler
  5. ^ Martha Bugariu-Kessler
  6. ^ „Filarmonica "Banatul" Timisoara”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr. 796 din 12 septembrie 1968 privind conferirea ordinului și medaliei „Meritul Cultural“ unor membri ai colectivului artistic al Filarmonicii „George Enescu“ din București, publicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, anul IV, nr. 126, Partea I, miercuri 25 septembrie 1968, pp. 1176–1177.