În acest articol, vom explora Reinhold Schünzel în profunzime, analizând impactul său, relevanța și implicațiile sale în societatea actuală. De la apariția sa și până în prezent, Reinhold Schünzel a captat atenția multora, generând dezbateri și reflecție în diverse sectoare. Pe parcursul acestei analize, vom examina aspectele cheie care fac din Reinhold Schünzel un subiect de interes, precum și posibilele repercusiuni ale acesteia în sfera socială, politică, economică și culturală. Printr-o viziune cuprinzătoare și critică, vom căuta să înțelegem pe deplin importanța lui Reinhold Schünzel în contextul actual, oferind o privire de ansamblu completă care să permită cititorului să aprofundeze în sensul și domeniul său de aplicare.
Reinhold Schünzel (n. , Hamburg, Imperiul German – d. , München, RFG) a fost un actor și regizor de filmgerman, activ atât în Germania, cât și în Statele Unite. Fiul unui tată german și al unei mame evreice, s-a născut în cartierul St. Pauli, cea mai săracă parte din Hamburg. În ciuda faptului că era evreu, Schünzel a fost lăsat de naziști să continue să facă filme câțiva ani până când, în cele din urmă, a plecat să locuiască în străinătate.
Viața în Germania
Reinhold Schünzel (sau Schuenzel) și-a început cariera de actor în 1915 cu un rol în filmul Werner Krafft. A regizat primul său film în 1918, Mary Magdalene, iar în 1920, a regizat The Girl from Acker Street și Catherine the Great. A fost una dintre cele mai cunoscute vedete ale filmului mut din Germania după primul război mondial, perioadă în care filmele au fost foarte influențate de consecințele războiului. Schünzel a interpretat roluri atât în comedii, cât și în drame, adesea apărând ca un răufăcător sau ca un bărbat puternic și corupt.
Opera lui Schünzel a fost foarte populară în Germania, iar regimul nazist i-a acordat titlul de Ehrenarier sau arian onorific, permițându-i să continue să regizeze și să interpreteze ca actor în ciuda moștenirii sale evreiești (mama lui era evreică). El a descoperit că guvernul, mai întâi condus de Kaiser Wilhelm II și mai târziu de Adolf Hitler, a intervenit în proiectele sale cinematografice, ceea ce a făcut să părăsească Germania în 1937. Schuenzel a descris atât Kaiserul cât și pe Hitler ca „persoane cu autoritate recunoscută și cu cel mai prost gust dramatic”.
S-a mutat în Statele Unite, unde a lucrat la Hollywood, jucând roluri de naziști și de oameni de știință. Unul dintre numeroasele exemple a fost filmul The Hitler Gang (1944), regizat de John Farrow. Acest film a prezentat ascensiunea lui Hitler de la un mic aventurier politic la dictatorul Germaniei, acesta este portretizat ca un gangster. În acest film, Reinhold Schünzel a jucat rolul generalului Erich Ludendorff.
Familie
Schünzel a avut o fiică, Marianne Stewart, care s-a născut la Berlin, Germania și și-a urmat tatăl devenind actriță. A apărut pe Broadway și a fost cunoscută pentru The Facts of Life (1960), Hush...Hush, Sweet Charlotte (1964) și Time Table (1956).
Schuenzel în Statele Unite
Schünzel a plecat în Statele Unite în anii 1930. Și-a început cariera americană la Hollywood în 1937, la Metro-Goldwyn-Mayer. Printre filmele pe care le-a regizat s-au numărat Rich Man, Poor Girl (1938), Ice Follies (1939), Balalaika (1939) și New Wine (1941). El a mai jucat în filme precum The vicious cycle, Gang's Hitler și Dragonwyck, printre altele. Schünzel a mers la New York în 1945 pentru a debuta pe Broadway, cu toate acestea a devenit cunoscut publicului newyorkez după ce a regizat și a apărut împreună cu actorul germano-austriac născut elvețian Emil Jannings, într-un film numit Fortune's Fool, care a fost lansat în New York în 1928. De asemenea, pe Broadway a jucat în Temper the Wind în 1946 și în Montserrat în 1949. Cea mai memorabilă interpretare a sa a fost ca doctorul Anderson, un conspirator nazist, în filmul Notorious din 1946 regizat de Alfred Hitchcock.
Printre premiile pe care le-a primit a fost și premiul Federal West German Film pentru cel mai bun rol secundar în filmul My Father's Horses. A devenit cetățean american în 1943 și s-a întors în Germania în 1949.[8] Schünzel a murit în urma unui atac de cord la München, Germania.[9][10][11][12][13][14]