În zilele noastre, Robert Capa a devenit un subiect de mare interes pentru o mare varietate de oameni. De la experți în domeniu până la cei care caută informații pe această temă, Robert Capa reprezintă un punct de interes pentru mulți. Fie datorită importanței sale istorice, a impactului asupra societății actuale sau a relevanței în domeniul științific, Robert Capa continuă să fie un subiect care generează mare dezbatere și fascinație. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Robert Capa și relevanța sa în lumea de astăzi, oferind o viziune completă și actualizată asupra subiectului.
Robert Capa (născut Endre Ernő Friedmann la 22 octombrie 1913, Budapesta, Ungaria - d. 25 mai 1954, Thai Binh, Vietnam) a fost un fotoreporter și editor maghiar de origine evreiască, stabilit în Statele Unite ale Americii.
„Dacă nu-ți sunt suficient de bune pozele, înseamnă că nu ai fost suficient de aproape.”—Robert Capa
Andrei Friedmann și-a expus fotografiile la Paris, declarându-le opera unui american fictiv bogat, Robert Capa. Înșelăciunea a fost curând descoperită, dar artistul a păstrat numele inventat. S-a remarcat în calitate de corespondent în timpul Războiului Civil Spaniol (1936). În Al Doilea Război Mondial a fost trimisul special al revistei Life pe fronturile din Africa, Sicilia și Italia. Printre realizările sale memorabile, se numeră imaginile invaziei normande.
În 1947, împreună cu Henri Cartier-Bresson și David Seymour, a înființat studioul Magnum Photos.
A fost ucis de o mină de teren, în timp ce fotografia, pentru Life, războiul din Indochina franceză (Vietnam).
În 1936, Capa a devenit faimos la nivel internațional datorită fotografiei sale “Falling Soldier”, care pentru multă vreme s-a crezut a fi o imagine capturată în Cerro Muriano, pe frontul din Cordoba. S-a crezut a fi imaginea unui soldat aparținând Partidului Marxist al Muncitorilor Uniți. În timp ce este ucis de un glonț. Mai târziu,un cercetător spaniol l-a identificat ca fiind Federico Borrell Garcia din Alicante, însă identitatea i-a fost contestată. În perioada iulie – august 1943, Capa se afla în Sicilia împreună cu trupele americane, lângă Sperlinga, Nicosia și Troina. Imaginile capturate de Robert Capa în acea perioadă, înfățișează suferințele îndurate de populația siciliană sub bombardamentele germanilor, dar și bucuria acestora în momentul sosirii trupelor americane.
În activitatea sa, Robert Capa, a folosit un aparat video Filmo de 16mm, o cameră Contax II.
|titlelink=
(ajutor)