Romulus Rusan

Romulus Rusan
Date personale
Născut13 martie 1935 Modificați la Wikidata
Alba Iulia, Alba, România Modificați la Wikidata
Decedat8 decembrie 2016 (81 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAna Blandiana (1960–2016) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
inginer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuBucurești  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Tehnică Cluj-Napoca  Modificați la Wikidata

Romulus Rusan (n. 13 martie 1935, Alba Iulia – d. 8 decembrie 2016, București) a fost un scriitor român, fondator al organizației neguvernamentale Alianța Civică. A fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, conducând Centrul Internațional Pentru Studiul Comunismului. A fost căsătorit cu scriitoarea Ana Blandiana.

Biografie

Romulus Rusan a fost fiul lui Romulus Rusan, funcționar, și al Silviei (n. Dobrotă). A urmat școala primară și liceul la Alba Iulia (bacalaureatul în 1952). Studiile superioare le face la Politehnica din Cluj (Facultatea de Tehnologie Mecanică). A debutat ca scriitor în revista Steaua (1954), cu critică literară. A colaborat la Tribuna, Steaua, Cinema, precum și la Luceafărul și România literară, unde a deținut rubrici permanente de critică cinematografica, o parte din ele fiind adunate în volumele „La început n-a fost cuvântul” (1977) și „Arta fără muză” (1980). A scris 16 cărți de proză scurtă, proză de călătorie, film, interviuri.

„Mai presus de orice” (1977) este o docudramă, regizată de Dan Pița și Nicolae Mărgineanu, despre cutremurul din 1977, iar în prima parte sunt incluse fragmente de interviuri, realizate în spital, cu unii dintre supraviețuitori, de diferite vârste și categorii sociale. Printre ei se află și scriitorul Romulus Rusan, care își povestește, cu luciditate, experiența din noaptea seismului.

Dintre interviurile sale cu mari personalități ale culturii românești contemporane (parte în colaborare cu poeta Ana Blandiana, soția sa), se pot aminti: "Convorbiri subiective" (1971), "O discuție la Masa Tăcerii și alte convorbiri subiective" (1976). Talentul său narativ iese în evidență prin volumul "America ogarului cenușiu" (1977, ed. II, revăzută și adăugită,1979), memorial și eseu despre realitatea Lumii Noi, precum și prin prozele scurte din "Roua și bruma" (1982), într-o formulă epică modernă.

A fost membru fondator al Alianței Civice, șef al Biroului de Presă (1990-2001), vicepreședinte (1996-2000). Fondator (împreună cu poeta Ana Blandiana) al Memorialului de la Sighet și al programului de istorie orală, organizator al simpozioanelor internaționale care au loc anual la Sighet și editor al unor colecții de comunicări, documente și studii în cadrul Memorialului.

A fost director științific al Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, un organism guvernamental care studiază, documentează și susține conștientizarea publică a istoriei comunismului în România prin proiecte de cercetare, educaționale, editoriale și muzeale.

Romulus Rusan a fost coordonatorul cărților "Sfârșiți odată cu trecutul negru!", precum și versiunea ei în limba franceză ("Du passe faisons table rase"), lansate la 20 noiembrie 2010, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Târgului Internațional Gaudeamus — Carte de învățătură. El a spus că cele două volume (român și francez) reprezintă "o trecere în revistă, fugară, dar esențială" a celor 45 de ani de comunism din România.

În anul 2012, a publicat, alături de soția sa, Ana Blandiana, "Școala memoriei". A fost coordonatorul lucrării "Cartea morților", apărută în 2013, sub egida Academiei Civice, cu ocazia jubileului de 20 de ani al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. Cartea reprezintă un dicționar al celor decedați în închisorile, lagărele de muncă, deportările și locurile de domiciliu forțat, incluzând peste 20.000 de victime ale comunismului.

Cărți publicate

Cărți de istorie recentă (Ed. Fundației Academia Civică)

Colecția Analele Sighet

Colecția Biblioteca Sighet

Colecția Istorie orală

Colecția Ora de Istorie

Colecția Interval

Colecția Comemorări


Traduceri

- în franceză – „Chronologie et géographie de la répression communiste en Roumanie. Le recensement de la population concentrationnaire. 1945-1989”, trad. Mioara Izverna (Fundația Academia Civică, 2007); în engleză: „The Chronology and the Geography of the Repression in Communist Romania. Census of the Concentration Camp Population 1945-1989”, trad. Alistair Ian Blyth (Fundația Academia Civică, 2007); în germană, în colaborare cu Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas, München: „Chronologie und Geografie der kommunistischen Unterdrückung in Rumänien. Zählung der zwangsinternierten Bevőlkerung 1945-1989”, traducerea și adaptarea: Hans Bergel (Fundația Academia Civică, 2008).

- în engleză – Romania during the Cold War. A Short Chronology of Events, Institutions and Mentalities 1945-1989, trad. Alistair Ian Blyth (Fundația Academia Civică, 2008); în franceză – „ La Roumanie pendant la Guerre Froide. Brève chronologie des événements, des institutions et des moeurs 1945-1989”, trad. Denisa Oprea, (Fundația Academia Civică, 2009).

- în franceză în volumul „Du passé faisons table rase” (Robert Laffont, 2002), în germană, în „Das Schwarzbuch des Kommunismus – Das schwere Erbe der Ideologie” (Piper Verlag, 2004); în italiană, în „Il libro nero del comunismo europeo” (Oscar Mondadori, 2006).

Premii și distincții

Decorații

Note

  1. ^ a b https://www.viataromaneasca.eu/revista/2017/02/steaua-si-tribuna/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Romulus Rusan, Autoritatea BnF 
  3. ^ Autoritatea BnF, accesat în 31 decembrie 2019 
  4. ^ Autoritatea BnF, accesat în 10 octombrie 2015 
  5. ^ AGERPRES (9 decembrie 2016). „A murit scriitorul Romulus Rusan”. Arhivat din original la 10 decembrie 2016. 
  6. ^ „Ana Blandiana: Partid, Odă”. Accesat în 15 iunie 2012.  Parametru necunoscut |accesat= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
  7. ^ Decretul președintelui României nr. 524 din 1 decembrie 2000 privind conferirea unor decorații naționale personalului din subordinea Ministerului Culturii, publicat în Monitorul Oficial nr. 666 din 16 decembrie 2000, art. 3, anexa 3, e) 39.

Bibliografie

Legături externe

Interviuri