Seleucus I Nicator

Astăzi vrem să dedicăm acest spațiu pentru a vorbi despre Seleucus I Nicator. Acest subiect este de mare relevanță astăzi și a captat atenția multor oameni din diferite domenii. Seleucus I Nicator a devenit un punct de întâlnire pentru a discuta, reflecta și analiza diverse subiecte, ceea ce îl face un subiect extrem de interesant și multifațetat. Pe parcursul acestui articol vom explora diferite aspecte legate de Seleucus I Nicator, de la originea sa până la impactul său asupra societății actuale. Suntem siguri că acest subiect vă va trezi curiozitatea și vă va invita să reflectați asupra importanței sale în viața de zi cu zi.

Seleucus I Nicanor
Fondatorul Imperiului Seleucid
bust Seleucos I Nicanor
bust Seleucos I Nicanor

Seleucus I Nicanor
Copie romană a unei statui grecești descoperită la Herculaneum (Muzeul Național Arheologic din Napoli, Italia).
Domnie305 î.Hr. - 281 î.Hr.
Născutca. 358 î.Hr.
LoculOrestis, Macedonia
DecedatSeptembrie 281 î.Hr.
Locul decesuluiLysimachia, Tracia
PredecesorAlexandru cel Mare
SuccesorAntiochus I Soter
SoțiiApama și Stratonice
DinastiaDinastia Seleucidă
TatălAntiochus
MamaLaodice

Seleucus I Nicator (în greaca veche Σέλευκος Νικάτωρ, Nicator însemnând Învingătorul), (358 î.Hr. - 281 î.Hr.) a fost un comandant militar din Corint și unul dintre diadohii lui Alexandru cel Mare. În urma războaielor dintre diadohi, care au avut loc după moartea lui Alexandru, Seleucus a întemeiat Dinastia Seleucizilor și Imperiul Seleucid cu capitala în orașul Seleucia.

După moartea lui Alexandru, Seleucus a fost ales ca satrap al Babilonului în 320 î.Hr.. După ce Antigonus l-a forțat să fugă din Babilon, acesta s-a reîntors în anul 312 î.Hr. fiind sprijinit de Ptolemeu, cu ajutorul căruia a cucerit Persia și Media. Teritoriile considerate ca făcând parte din India a fost nevoit să le cedeze, fiind învins de către împăratul Indiei, Chandragupta Maurya. A încheiat cu acesta o alianță prin căsătoria unei prințese seleucide în schimbul a 500 de elefanți. Seleucus i-a învins pe Antigonus, în bătălia de la Ipsus în 301 î.Hr. și pe Lisimah, în bătălia de la Corupedium în 281 î.Hr..

Teritoriile aflate sub stăpânirea diadohilor.

A murit în cursul aceluiași an, fiind asasinat de către Ptolemeu Ceraunus. I-a succedat la conducerea Imperiului Seleucid fiul său, Antioh I.

Note